Elektronski katalog Biblioteke Kruševac…

Istražite

Digitalne razglednice, fotografije, plakati …

Istražite

Digitalizovane knjige, novine, rukopisi …

Istražite

Dečije odeljenje

Dečije odeljenje ,,Vuk Karadžić“ smešteno je na međuspratu zgrade Poslovnog centra. S opremom živih boja, obiljem igračaka, postera, dečjih crteža i rukotvorina, prostor Dečijeg odeljenja pruža zanimljiv i privlačan ambijent za čitanje i zabavu najmlađim korisnicima Biblioteke.

Opširnije

Pozajmno odeljenje za odrasle sa odeljkom književnih kritika, čitaonicom za dnevnu štampu i Internet

Pozajmno odeljenje za odrasle čitaoce pruža usluge korisnicima starijim od 14 godina. U okviru Odeljenja nalazi se i fond književne kritike, lingvistike i teorije književnosti. U prostoru ovog Odeljenja omogućeno je i čitanje dnevne štampe kao i korišćenje 7 računara za pristup Internetu.

Opširnije

Čitaonica sa stručnom knjigom

Fond čine knjige iz svih oblasti znanja, filozofije, psihologije, religije, sociologije, prava, ekonomije i menadžmenta, pedagogije, prirodnih nauka, tehnike, poljoprivrede, medicine, informatike, umetnosti, sporta, geografije i istorije. Odeljenje ima bogatu zbirku enciklopedija, rečnika i leksikona. Osnov rada ovog odeljenja je pomoć učenicima pri izradi grupnih, seminarskih i maturskih radova iz svih predmeta.

Opširnije

Zavičajno odeljenje i centar za digitalizaciju

Zavičajno odeljenje osnovano je 1973. godine s ciljem da prikuplja svu građu (knjižnu i neknjižnu) koja govori o kruševačkom kraju, dela autora rođenih na ovom području (bez obzira gde su objavljena) i sve publikacije koje su izdate u Kruševcu i okolini. Godine 2003. na Odeljenju je pokrenut projekat digitalizacije neknjižne zavičajne građe i to je najposećenija stranica sajta Biblioteke.

Opširnije
qode-eliptic-slider
Kulturno informativni i obrazovni programi i manifestacije

Čitalački dnevnik

Akcija „Čitalački dnevnik“ je pokrenuta školske 2015/2016. godine sa ciljem da podrži razvijanje čitalačkih navika i negovanje čitalačkog ukusa kod dece u osnovnoj školi.

Opširnije
qode-eliptic-slider
Kulturno informativni i obrazovni programi i manifestacije

Zelena biblioteka

Biblioteka je poslednjih nekoliko godina aktivno učestvovala u akcijama koje je sprovodila Gradska uprava u cilju podizanja svesti o važnosti ekologije za svakodnevni život građana.

Opširnije
qode-eliptic-slider
Kulturno informativni i obrazovni programi i manifestacije

Programi za odrasle

Kulturnu delatnost Biblioteke za odrasle čine književne večeri, susreti, predavanja, tribine i izložbe posvećene različitim aktuelnim temama.

Opširnije
qode-eliptic-slider
Kulturno informativni i obrazovni programi i manifestacije

Obrazovni programi za bibliotekare

U cilju unapređenja rada i stručnog usavršavanja, u Biblioteci se redovno održavaju i radionice, predavanja i akreditovani seminari za bibliotečko osoblje.

Opširnije

Narodna biblioteka Kruševac – članica sistema COBISS

a

COBISS.NET

Prisutan u 8 zemalja u Regionu u više od 900 biblioteka

a

COBISS.SR

Kooperativni onlajn bibliografski sistem i servis. Virtuelna biblioteka Srbije ulaz u COBISS/OPAC

a

Preko 2 miliona knjiga

Narodna biblioteka Srbije broji preko 2 miliona knjiga unetih u COBISS i dostupnih za pretraživanje.

a

Biblioteka Kruševac u COBISS-u

Fond Biblioteke broji preko 60.000 knjiga unetih u COBISS.

Narodna biblioteka Kruševac – na usluzi građanima

Šta sve ima Biblioteka

Biblioteke više nisu samo čuvari knjiga, već moderni informacioni centri u svojoj sredini koji nude pomoć i odgovore na najrazličitija pitanja. Nudimo preko 150.000 knjiga, serijske publikacije, dnevnu štampu, Internet …

Kutak za mlade

Kutak za mlade je izdvojen, moderan bibliotečki ogranak namenjen tinejdžerima. Mesto za druženje i kulturni aktivizam. Prostorno i sastavom fonda prilagođen je mladima i njihovim potrebama.

Odeljenje periodike

Odeljenje periodike sadrži najeminentnije domaće stručne časopise iz svih oblasti znanja i umetnosti. Prilozi u svim publikacijama često predstavljaju dodatni i dragocen izvor za izradu stručnih radova.

Savremena elektronska čitaonica

Nova e-čitaonica na trećem spratu zgrade Doma sindikata doprinosi razvoju informacione i medijske pismenosti svih kategorija korisnika, kao i dostupnosti informacija svim kategorijama korisnika.

Mobilna biblioteka

Mobilna biblioteka je usluga koncipovana tako da kombi vozilo četiri dana u nedelji obilazi naseljena mesta i da se zadržava po sat vremena na stajalištu – u školskom dvorištu ili centru naselja – po dogovoru.