O nama

MISIJA

Narodna biblioteka Kruševac pruža podršku individualnom obrazovanju i formalnom obrazovanju na svim nivoima, podstiče kreativnost kod dece i mladih, povećava svest o lokalnom i nacionalnom kulturnom nasleđu, obezbeđuje slobodan pristup informacijama za sve građane, doprinosi razvijanju čitalačkih navika, kvalitetnom korišćenju slobodnog vremena, unapređenju informatičkih veština i kompjuterske pismenosti.

 

LIČNA KARTA BIBLIOTEKE

 

● Biblioteka se nalazi u centru grada, preko puta Spomenika kosovskim junacima. Zauzima međusprat i prvi sprat zgrade Poslovnog centra. U njenom sastavu je i Kutak za mlade, fizički izdvojena jedinica, koja se nalazi preko puta Pionirskog parka u Dušanovoj ulici.

● Biblioteka raspolaže fondom od preko 157000 knjiga i oko 300 naslova serijskih publikacija – časopisa i novina. Biblioteka poseduje knjige na ruskom, francuskom i engleskom jeziku, raznovrsnu zavičajnu neknjižnu građu (fotografije, razglednice, plakate…) a korisnicima omogućava i stalan pristup elektronskim izvorima.

● U cilju promovisanja knjige i čitanja, Biblioteka organizuje raznovrsne kulturne programe – prilagođene različitim starosnim dobima i obrazovnim profilima.

● Biblioteka se bavi i izdavačkom delatnošću – objavljuje dela koja afirmišu zavičaj i lokalne kulturne vrednosti. Njeno stručno glasilo je časopis Savremena biblioteka.

● Narodna biblioteka Kruševac matična je za biblioteke u opštinama Aleksandrovac, Brus, Varvarin, Ćićevac, Trstenik i Kruševac.

Dečije odeljenje

Dečije odeljenje ,,Vuk Karadžić“ smešteno je na međuspratu zgrade Poslovnog centra. S opremom živih boja, obiljem igračaka, postera, dečjih crteža i rukotvorina, prostor Dečijeg odeljenja pruža zanimljiv i privlačan ambijent za čitanje i zabavu najmlađim korisnicima Biblioteke.

Opširnije

Pozajmno odeljenje za odrasle sa odeljkom književnih kritika, čitaonicom za dnevnu štampu i Internet

Pozajmno odeljenje za odrasle čitaoce pruža usluge korisnicima starijim od 14 godina. U okviru Odeljenja nalazi se i fond književne kritike, lingvistike i teorije književnosti. U prostoru ovog Odeljenja omogućeno je i čitanje dnevne štampe kao i korišćenje 7 računara za pristup Internetu.

Opširnije

Čitaonica sa stručnom knjigom

Fond čine knjige iz svih oblasti znanja, filozofije, psihologije, religije, sociologije, prava, ekonomije i menadžmenta, pedagogije, prirodnih nauka, tehnike, poljoprivrede, medicine, informatike, umetnosti, sporta, geografije i istorije. Odeljenje ima bogatu zbirku enciklopedija, rečnika i leksikona. Osnov rada ovog odeljenja je pomoć učenicima pri izradi grupnih, seminarskih i maturskih radova iz svih predmeta.

Opširnije

Zavičajno odeljenje i centar za digitalizaciju

Zavičajno odeljenje osnovano je 1973. godine s ciljem da prikuplja svu građu (knjižnu i neknjižnu) koja govori o kruševačkom kraju, dela autora rođenih na ovom području (bez obzira gde su objavljena) i sve publikacije koje su izdate u Kruševcu i okolini. Godine 2003. na Odeljenju je pokrenut projekat digitalizacije neknjižne zavičajne građe i to je najposećenija stranica sajta Biblioteke.

Opširnije

Elektronski katalog

Elektronski katalog Biblioteke Kruševac…

Istražite

Digitalne razglednice, fotografije

Digitalne razglednice, fotografije, plakati …

Istražite

Digitalna biblioteka

Digitalizovane, knjige, novine, rukopisi …

Istražite