Promocija Savremene biblioteke u Gradskoj biblioteci Vršac

Promocija Savremene biblioteke u Gradskoj biblioteci Vršac

U Gradskoj biblioteci Vršac – 13. juna 2018. održana je promocija časopisa Savremena biblioteka. Na promociji su učestvovali urednik Milica Stevanović, član Redakcije Ljubica Petković i Jelena Perović.

Godine 2018. obeležavaju se četiri decenije od pojave Biltena zajednice biblioteka Opštine Kruševac i 35 godina od kad je to glasilo preimenovano u Savremena biblioteka – pod čijim imenom časopis i danas izlazi. Ove značajne godišnjice u životu jednog bibliotečkog glasila najavljene su u prestonom gradu, a u fokusu večeri bilo je poslednje izdanje časopisa, objavljeno 2017.  godine.

Veče je otvorila direktorka Gradske biblioteke Vršac Vesna Zlatičanin. Urednica Milica Stevanović je uz predstavljanje najnovijeg izdanja Savremene biblioteke, upoznala prisutne i sa koncepcijom časopisa i sadržajem pojedinih njegovih rubrika – ističući pojedine priloge koji su imali ekskluzivitet novine u domaćoj stručnoj periodici i navodeći neka od imena vrhunskih domaćih i stranih autora sa nekoliko kontinenata i iz najznačajnijih udruženja i institucija u zemlji i svetu.

O rubrici „Zavičajna mreža“ – koja časopisu daje pečat sredine u kojoj nastaje – govorila je Jelena Perović, osvrnuvši se na prikaz skupa o Dobrici Ćosiću i bibliografiju izdavačko-štamparske produkcije u Kruševcu za 2016. godinu, koje potpisuje mr Snežana Nenezić.

O svom prilogu u istoj rubrici govorila je i Ljubica Petković, iznoseći najnovija saznanja o delovanju Kulturne lige i razvoju bibliotekarstva Rasinskog okruga u prvoj deceniji prošloga veka. Ona je predstavila i rad čačanske autorke u novouvedenoj rubrici „Trezor“ koji govori o prvom srpskom knjigohranitelju – sv. Joasafu Meteoritu.

Veče je završeno razgovorom kruševačkih bibliotekara sa kolegama iz vršačke biblioteke i biblioteka sa područja njene matičnosti Bele Crkve i Plandišta.