Изборник Затворити

ВИДОВДАНСКЕ ЕДУКАТИВНЕ РАДИОНИЦЕ ЗА ДЕЦУ

Народна библиотека Крушевац одржала је традиционалне Видовданске едукативне радионице за децу у сарадњи са ОШ „Брана Павловић“ из Коњуха.

У Огранку Народне библиотеке Крушевац у Белој Води, у уторак 4. јуна 2024. године, одржана је радионица под називом “Завичају, мили родни крају”. У радионици су учествовали ученици од првог до четвртог разреда ОШ “Брана Павловић” подручно одељење у Белој Води са учитељицама Андреом Шејић, Јелицом Новокмет и Тамаром Недељковић.

Видовданске едукативне радионице ове године су посвећене калиграфији. „Када је у питању калиграфија азбука за ђаке у некадашњем образовном систему, данас је много мање популарна, ипак то не значи да је потпуно заборављена. Калиграфска слова данас су најчешће исписана на дипломнам позивницама за свечаности…“
„Калиграфија постаје поново популарна у Србији и има потенцијал да врати национални и наднационални смисао који је краснопис имао некад у нашој земљи. Укидањем калиграфије у нашим школама, изгубио се један део духовног и интелектуалног идентитета нашег народа, али и могућности даљег развијања једног уметничког правца“.
Ученици матичне школе „Брана Павловић“ Коњух учествовали су у калиграфским радионицама које је 6. и 7. јуна 2024. године држао теолог Владан Марковић у Читаоници Народне библиотеке Крушевац. Деца су дошла у пратњи в.д. директорке ОШ „Брана Павловић“ Коњух Оливере Коларић, наставнице српског језика Мирјане Анђелковић Шрот, учитеља Стефана Максимовића, учитељица Андрее Шеић, Сунчице Ћирић и Тамаре Недељковић и школског библиотекара Мирјане Милошевић.

Главни циљ одржаних калиграфских радионица је едукација и развој свести о улози и значају лепог и уредног рукописа као изворног облика комуникације. Ученици су способни да стечене вештине примене и практично у различитим областима (за писање честитки, позивница, захвалница, диплома и докумената).