Изборник Затворити

ДАН БИБЛИОТЕКЕ МАТИЦЕ СРПСКЕ – ЗАХВАЛНИЦА НАРОДНОЈ БИБЛИОТЕЦИ КРУШЕВАЦ

Библиотека Матице српске свечано је обележила свој дан 30. априла 2024. године. Дан Библиотеке Матице српске одржава се на датум када је 1864. године донета одлука о пресељењу Матице српске и њене библиотеке из Пеште у Нови Сад. Ове године Народна библиотека Крушевац имала је изузетну част што је поводом јубилеја 200 година Матице српске добила захвалницу.

„На почетку Свечане академије скупу су се обратили епископ мохачки Дамаскин, председник Матице српске Драган Станић и Драгана Милошевић, покрајински секретар за културу, јавно информисање и односе са верским заједницама.

Селимир Радуловић, управник Библиотеке Матице српске, одржао је Беседу о књизи и библиотеци. „Обележавајући Дан Библиотеке Матице српске, сећамо се 1838. године, када је донета одлука да се библиотека отвори за јавност, сећамо се и Саве Текелије, великог нашег добротвора, Јована Суботића, Јована Ђорђевића, Јована Радонића и свих других вредних српских културних посленика. Реч хвале упућујем и свима вама, који сте дошли да увеличате нашу прославу, нашем драгоценом читалачком братству, јер је наша кућа и њихова кућа. Као и ранијих година искрену реч захвалности упућујем и најнепосреднијим сарадницима, и свим запосленима у Библиотеци Матице српске, захваљујући на сарадњи и поверењу. Венци славе припадају њима. Ако сам им, макар на трен, узвратио истом мером посвећености повероваћу да нисам сам узалуд сејао. Да поновим – кад смо заједно, носећ бремена једни другима, можемо све. Ако, пак, један гради а други разграђује, нема користи осим труда. Библиотечка етика не подразумева само изграђивање примереног односа с читаоцем, већ и примерено-племенитог односа унутар колектива и друштва, с другим кућама књиге, и призива, више свега, јединство етичког начела и професионалног приступа. Још једаред – хвала свима“, рекао је, између осталог, управник Радуловић.

На Дан Библиотеке уручена је Награда Златна књига Библиотеке Матице српске, која је ове године припала проф. др Александру Јеркову, управнику Универзитетске библиотеке „Светозар Марковић“ и професору на Филолошком факултету Универзитета у Београду.

У својој беседи поводом уручења награде Александар Јерков је истакао да библиотеке ваља сачувати, као сидришта у дугом и неизвесном путовању. „Може се путовати кроз књижевност, са књижевношћу и због књижевности, тамо где се никако другачије не може ни кренути, а камо ли стићи. Награда и није да се стигне на одредиште, награда је да се путује“, нагласио је добитник Златне књиге.
Награду Златна књига чине повеља, плакета, округли сто о делу добитника и зборник радова с округлог стола. Повеља и плакета су добитнику уручене током свечане академије у част Дана Библиотеке, а округли сто ће бити одржан у новембру ове године, након чега ће бити објављен и зборник радова.
Током свечаности уручене су и Захвалнице Библиотеке Матице српске – Драгици Мијовић, дугогодишњем библиотекару у Одељењу старе и ретке књиге и легата, доктору Жељку Вучковићу, професору на Катедри за библиотекарство на Педагошком факултету у Сомбору, дугогодишњем библиотекару и руководиоцу Одељења за матичне послове у Библиотеци Матице српске, као и Народној библиотеци Крушевац и Народној библиотеци „Стеван Сремац“ из Ниша.

У културном програму учествовао је хор Карловачке богословије, док је програм водила Соња Дамјановић. Прославу су увеличале бројне званице из нашег јавног и културног живота. Овом приликом приређена је и изложба у част 200 година од рођења Бранка Радичевића, чији су аутори Наташа Бундало Микић и Мирко Димић, а уредник Селимир Радуловић.“

Вест је прузета са сајта Библиотеке матице српске https://www.facebook.com/profile.php?id=100070414241587