Изборник Затворити

ЕУтека

У великом броју општина широм Србије (педесетак у најмању руку) грађани имају посебно место на ком се могу информисати о свему што их занима о Европској унији (ЕУ). То место је њихова јавна библиотека, а мрежа ових библиотека, заинтересованих да својим корисницима понуде садржај који ће им приближити Европу и ЕУ – зове се “ЕУТЕКА”.

На развоју ове мреже рађено је подстичући библиотеке (заправо, библиотекаре, од њих све почиње) да се укључе у активности пројекта “ЕУТЕКА – ЕУ у вашој библиотеци”. Пројекат је део вишегодишње иницијативе Делегације ЕУ у Републици Србији (ДЕУ) да и библиотеке укључи у што квалитетније информисање јавности о ЕУ, у чему већ увелико учествују и Народна библиотека Србије, Министарство културе и информисања Владе РС, као и некадашња Канцеларија за европске интеграције (сада већ неколико година –  Министарство).

Задатак је био да, заједно са Делегацијом ЕУ у Србији и ЕУ инфо центром, понудимо нови садржај који ће корисницима појаснити неке аспекте живота у Европској унији, приближити им њене вредности, информисати их. Припреман је терен, и у свим тим библиотекама заживео је мини ЕУТЕКА кутак: место опремљено столом, столицом, рачунаром, полицом са књигама, као неким малим кутком у ком ће грађани тих општина моћи да се сами информишу о ономе што их занима о ЕУ: од тога где да путују или студирају, како да потраже посао, како да аплицирају за средства из ЕУ фондова до тога како функционише ЕУ.