Изборник Затворити

ЛЕКСИКОГРАФСКЕ РАДИОНИЦЕ ИНСТИТУТА ЗА СРПСКИ ЈЕЗИК САНУ У НАРОДНОЈ БИБЛИОТЕЦИ КРУШЕВАЦ

Према документу Споразум о сарадњи Института за српски језик САНУ и Народне библиотеке Крушевац, лексикографску радионицу у Крушевцу 16. маја 2024. године, одржале су др Бојана Томић, научни сарадник, и мср Јована Шћеповић. Сараднице Института имају богато искуство у држању радионица у Београду и Тршићу. Имају нарочит дар да подстакну ученике и све заинтересоване за српски језик и лексикографску материју. Посета је била заказана за две групе заинтересованих ученика у два термина (од 12 и 13 сати).

Ученици крушевачке Гимназије са професорком Душицом Добродолац учествовали су у радионицама у оба термина.

Професорке српског језика Весна Пешић и др Биљана Солеша из Медицинске школе довеле су ученике на радионицу у другом термину.

У првом делу радионице, др Бојана Томић и мср Јована Шћеповић, упознале су присутне са радом Института за српски језик САНУ и радом на изради Српског речника. Српски речник тренутно има 21 том и динамика излажења уговорена са Министарством је један том на три године. Том има 800 страна, док се број одредница мења. Тако нпр. први том броји 16.000 одредница, док XXI том броји 9.300. Број одредница зависи од грађе. Број речи је око пола милиона.

Листићи са одредницама броје 10 милиона. На сакупљању речи из свог краја радили су Јован Јованови Змај, Исидора Секулић, Новак Радоњић и многи други. Правили су збирке речи из свог краја и дефинисали њихова значења.

Током радионице ученици су упознати са методологијом рада. Технички уредник даје кутију са листићима обрађивачу. Први корак је да се успостави одредница да се утврди шта је то. Затим се уписује екавски (у загради јекавски дијалекат).

Предавачи су нагласили да је коришћење интернета знатно олакшало рад на изради речника, јер се примери лакше проверавају, а и извори се лакше проналазе у дигиталној форми. Оквирно половина грађе је у дигиталној форми. Постоји више речника из којих се примери проверавају, али Вукови примери су приоритетни.

За практични део радионице ученицима ду подељени листићи на којима је једна одредница, задатак је био да се реч дефинише, одреди да ли је глаголи и да се одреде облици.

Ученици су показали одлично познавање облика речи, као и заинтересованост за различите облике и значење речи.

Сараднице Института за српски језик позвале су ученике и професоре да приликом посете Београду обиђу и Институт за српски језик. На дешавању је било присутно око 140 ученика.

Захваљујемо Институту за српски језик САНУ, предавачима и надамо се наставку сарадње на обострано задовољство.