Изборник Затворити

МИСИЈА

Народна библиотека Крушевац пружа подршку индивидуалном образовању и формалном образовању на свим нивоима, подстиче креативност код деце и младих, повећава свест о локалном и националном културном наслеђу, обезбеђује слободан приступ информацијама за све грађане, доприноси развијању читалачких навика, квалитетном коришћењу слободног времена, унапређењу информатичких вештина и компјутерске писмености.

ЛИЧНА КАРТА БИБЛИОТЕКЕ

● Библиотека се налази у центру града, преко пута Споменика косовским јунацима. Заузима међуспрат и први спрат зграде Пословног центра. У њеном саставу је и Кутак за младе, физички издвојена јединица, која се налази преко пута Пионирског парка у Душановој улици.

● Библиотека располаже фондом од преко 157.000 књига и око 300 наслова серијских публикација – часописа и новина. Библиотека поседује књиге на руском, француском и енглеском језику, разноврсну завичајну некњижну грађу (фотографије, разгледнице, плакате…) а корисницима омогућава и сталан приступ електронским изворима.

● У циљу промовисања књиге и читања, Библиотека организује разноврсне културне програме – прилагођене различитим старосним добима и образовним профилима.

● Библиотека се бави и издавачком делатношћу – објављује дела која афирмишу завичај и локалне културне вредности. Њено стручно гласило је часопис Савремена библиотека.

● Народна библиотека Крушевац матична је за библиотеке у општинама Александровац, Брус, Варварин, Ћићевац, Трстеник и Крушевац.

Завичајно одељење и центар за дигитализацију

Завичајно одељење основано је 1973. године с циљем да прикупља сву грађу (књижну и некњижну) која говори о крушевачком крају, дела аутора рођених на овом подручју (без обзира где су објављена) и све публикације које су издате у Крушевцу и околини. Године 2003. на Одељењу је покренут пројекат дигитализације некњижне завичајне грађе и то је најпосећенија страница сајта Библиотеке.

Дечије одељење

Дечије одељење ,,Вук Караџић” смештено је на међуспрату зграде Пословног центра. С опремом живих боја, обиљем играчака, постера, дечјих цртежа и рукотворина, простор Дечијег одељења пружа занимљив и привлачан амбијент за читање и забаву најмлађим корисницима Библиотеке.

Позајмно одељење за одрасле са одељком књижевних критика, читаоницом за дневну штампу и Интернет

Позајмно одељење за одрасле читаоце пружа услуге корисницима старијим од 14 година. У оквиру Одељења налази се и фонд књижевне критике, лингвистике и теорије књижевности. У простору овог Одељења омогућено је и читање дневне штампе као и коришћење 7 рачунара за приступ Интернету.

Читаоница са стручном књигом

Фонд чине књиге из свих области знања, филозофије, психологије, религије, социологије, права, економије и менаџмента, педагогије,
Завичајно одељење и центар за дигитализацију