Изборник Затворити

ДНЕВНИК ЛЕНКЕ ДУНЂЕРСКИ

no title has been provided for this book
Сл. око Божића,1983. Камо она безгранична вера у нашу љубав, у њега? Да ли сам ја волела илузију? Али, то не може бити! Он је то, од крви и меса. Ја волим Песника, и живог човека, хоћу га таквог какав је, ништа ми његове мане што је исписао не значе, оне су мени врлине. Те уморан од живота, те стар, те није за мене... Толико сам му пута писала, понављала, па не вреди. Али, борићу…

Једна од највећих и најтрагичнијих љубави описаних у нашој књижевности свакaко је неиспуњена љубав између чувеног песника Лазе Костића и ћерке знамените породице у Аустроугарској – Ленке Дунђерски. Сусрет двоје изузетних људи није прошао незапажено, тако да је ту сигурно било различитих утицаја и притисака како се ова веза не би реализовала. Лаза је имао 50 година а Ленка 21, била је прелепа, образована и самостална девојка за своје време. Вероватно је Лаза Костић из тих разлога решио да се повуче у манастир Крушедол  и тамо пише једно време , а потом да се ожени својом дудгогодишњом вереницом Јулијаном Паланачки . По неким причама Ленка је у њихову љубав веровала и после његове женидбе.

Многобројни трагаоци и сакупљачи приповедања о великом песнику и његовој музи, сигурно су дошли на помисао да Ленкин дневник постоји, а исто тако и Лазин о овим догађањима. У белешци др Радивоја Симоновића он наводи да је од сестара Дунђерских добио Ленкин дневник који је већ био оштећен, а потом га је доктор сам уништио да не би служио за компромитовање песника, његовог доброг пријатеља, као и Ленкине породице. Ту је и претпоставка да је постојао и Лазин дневник, али на француском језику. Књига Славице Гароње „ Из сна у сан : Дневник Ленке Дунђерски“, уметничко је дело списатељице, саткано од имагинације и трептаја танане женске душе заувек опијене младалачком љубављу. Ленка Дунђерски  у дневнику исказује своје мисли искрено, с патњом, жудећи и борећи се да освоји човека кога воли. Но, немилосрдни ветар судбине донео је нешто сасвим друго. Само два месеца после Лазине женидбе, Ленка умире у својој 26. години. Лаза Костић је тај терет носио све преостале године до своје смрти. Сав бол и узвишену љубав према драгој Ленки исказао у једној од назначајних песама у српској књижевности „Santa Maria della Salute”.