Изборник Затворити

ИДИ НЕУСТРАШИВО

no title has been provided for this book
  У књизи Јевгенија Водолазкина „Иди неустрашиво“ има пуно аутобиографских елемената. Приповедање сеже од раних ауторових дана, преко пута сазревања  и доласка до позиције познатог књижевника.  У наратив о сазревању његове личности, уткане су и интересантне приче о родном граду Кијеву и Санкт –Петербургу, где и данас Водолазкин живи.  Аутор се бави питањем различитих друштава ,  менталитета разних народа, држава које су нестале и које су настајале на њиховим термељима, историјом, културом, и међусобним односима…

ПУШКИНОВ  ДОМ

Сви желимо да урадимо нешто за Пушкина, али не само ми. Фотографију моје ћерке на позадини Спаске  куле у Кремљу, немачка публикација је пропратила објашњењем да је то Пушкинов дом. Без обзира на чињеничку нетачност,Немци су показали да знају  наш систем вредности. Постоји одређена логика у томе да на главном тргу земље буде управо његов дом.

Пушкинов дом је један од најзнаменитијих музеја и рукописних ризница. Основан је 1905. године првенствено као складиште рукописа и предмета из  Пушкиновог доба. То је одредило и његово име, и његову научну судбину. Временом је постао најауторитативнији центар за проучавање руске књижевности.