Изборник Затворити

КАКО ОДНЕТИ ПОБЕДУ У РАСПРАВИ

no title has been provided for this book
Публије Клаудије је био решен да малтретира државу свакаквим криминалом током своје преторске службе. Видео је да су избори од претходне године толико дуго одлагани да би на положају претора био свега неколико месеци и, за разлику од других, није заиста ценио високу част ове политичке службе  већ га је само занимало да Луције Пулус, грађанин ванредних заслуга, не буде његов колега по служби и да има читаву годину за време које ће државу растурити…

Сви смо били у ситуацији када смо улазили у расправу са неким  и борили се да изађемо као победници , а често и губили. Вештина убеђивања  је стара колико и човеково друштвено деловање. Реторика је вештина убеђивања,  и њен је циљ да говорник  убеди одређену публику  у оно што излаже у одређеној ситуацији. Цицерон се сматра за највећег говорника старог Рима и  свих времена уопште.  Поред тога што је био чувени беседник , Цицерон је био државник, филозоф, политичар, правник. Био је успешан преводилац и лингвиста, а његова писма су непроцењив историјски доказ о времену у коме је живео. У новије време Цицерон је првенствено уважаван због свог богатог стваралачкој наслеђа које је сачувано у виду беседа, писама, реторичких и филозофских радова. Заувек ће остати упамћен као велики беседник, хуманиста, филозоф и родољуб.

Одувек се поставља питање када се нађемо у расправи да ли можемо да нађемо праве аргументе , убедљиве доказе да оставимо јак утисак на слушаоце.  Да ли неко поседује природан таленат, или мора да увежбава разне технике, и учи правила да би био добар говорник. У стара времена теоретичари су заступали мишљење да говорник треба да поседује урођени таленат, да влада вештином говора  понављајући реторичке трактате и спроводи редовно вежбање и обучавање. Приређивач Џејмс Меј је истакао главне смернице за успешне говорнике : елоквенти говор (природа, вештина, пракса, реторика и истина), активности беседника (инвенција, распоред, стил, памћење, извођење), имитација добрих модела беседништва, писана припрема, квалитет и образовање говорника, значај кратких белешки за ефектност беседништва. У овој књизи су сажета упутства и савети највећег оратора Рима, и свако ко их буде следио задобиће победу у расправи коју је започео.