Изборник Затворити

ЛУТКА

no title has been provided for this book
Једна стара дрвена лутка  главни је сведок догађања, судбине људи, пре у току и после Другог светског рата у роману „Лутка“ Звонка Пешића. Породице су раздвојене, разрушене, неки од јунака романа су у току ужаса рата изгубили корене, сећања, љубави, рођаке.  У приповедном мозаику читалац налази трагичне животе,  покидане везе, потресне приче о људима тог ратног доба. Сећајући се прошлих времена и свега што она носе, аутор је успео да читаоца убаци у времеплов из…

Поглед на познате пределе призивао је и оживљавао прошлост. Ону која се сад наставља и прераста у будућност. Године празне, године туге, бола, разочарења, узалудних нада разблажују и разводњавају препознатљиви путељци што се вијугаво вуку између поља и њива и нестају у брдима или шумарцима.

А срце му је тукло и треперило и само на трен, уз дубок уздисај би се тај ритам примирио и уобличио у познати дамар бола. Но и тад, на кратко само, као уплашена птица кад слети; сваки ће је шум подићи и на најмањи знак опасности већ ће прхнути уз гласан лепет крила.