Изборник Затворити

О СТАНОВНИЦИМА БИБЛИОТЕКЕ

no title has been provided for this book
Сусрет са библиотеком за сваког ко је љубитељ читања  посебан је доживљај. За старије генерације тај сусрет је био нешто посебно, изузетно место где су се отварали нови светови знања и науке. За новије генерације услед притиска нових технологија интересовање за читање књига је свакако мање. И поред тога млади посећују библиотеке  које представљају непресушан извор информација, података, лепе писане речи. У својој књизи „О становницима библотеке“  Ђорђе Писарев пише о библиотеци свеопштег знања, о…

Ући у библиотеку исто је као и ушетати у неку велику катедралу и рзгледати статуе по зиду. Свака од тих личности била је, у своје време, узор врлине, најбољи отац, најнежнија жена, најприврженије дете.  Никада није било таквих војника и морнара као оних чији су укрштени мечеви и дивни бродови уклесани у мермер изнад њихових гробова. Сваки преминули владар био је пун врлина као Марко Аурелије.

Сваки бискуп беспрекоран као Беркли. Сви уклесани натписи су попут оног који је Џорџ  IV ставио на кип Џорџа III на крају „Дуге Стазе у Виндзору“.