Изборник Затворити

ПЕСНИКИЊА, ЛАСТА ЗЕМЉЕ

no title has been provided for this book
Млада песникиња и прозна списатељица Милица Миленковић, подарила нам је оригиналну и књижевно - теоријски садржајну причу о животу и стваралаштву наше неправедно запостављене песникиње Гордане Тодоровић „Песникиња, ласта земље“.Уметница раскошног талента за време не дугог живота, створила је стихове који величају слободу, домовину, човека и племенитост. Богатство њеног духа било је огромно, али је истовремено живела у великом сиромаштву.Но, то је није спречило да пише језгровите стихове саткане „новојезиком“ који је надахнуто стварала. Гордана…

На основу књижевне, усмене и друге материјалне грађе везане за топлички крај данас нам је јаснијипериод детињства и ране младости Гордане Тодоровић поготово када је реч о њеном крхком здрављу и будућој болести због које је морала да се пресели из Ниша у Београд. Топлички крај и боравак у Ајдановцу имали су благотворно дејство за Гордану Тодоровић о чему сведоче њена сећања, пријатељства и песме о том периоду.

Због лошег здравственог стања Гордана Тодоровић одлази из Ниша 1953. године. Била је пацијенткиња Хуга Клајна у Београду и пријатељица многих значајних књижевника од којих се у сведочењима помиње пријатељство са Оскаром Давичом.