Изборник Затворити

САН ЗВАНИ ЈУГОСЛАВИЈА

no title has been provided for this book
Ко се данас сећа Југославије  носи у себи носталгију, помешана осећања, прегршт лепих тренутака, али и доласка неминовног распада и оног што следи за њим. Мајкл Мартенс, немачки новинар и писац, дао је потпуно одговарајући наслов својој књизи „Сан звани Југославија“. Наслов који одлично описује утопију какву је представљала Југославија. После њеног распада и југословенска књижевност је престала да постоји, а писци су се поделили по поднебљима са којих потичу. Иво Андрић је припадао Југославији,…

У образложењу Нобеловог комитета каже се да је Андрић добио награду за „епску снагу којом обликује судбине из историје његове земље“. Да ли је то увек, како год се звала, била његова земља? Андрић је био Југословен одмалена, да ли је икада доводио у питање то своје југословенство?

Андрић је приватно критиковао поједине аспекте Југославије, како прве тако и друге. Видећете трагове тога у „Знаковима поред пута.“Али он никада није довео заједничку државу у питање. Југословенска идеја њему је била света. Постојање југословенске државе било је главни и најважнији чинилац његовог политичког мишљења. Да ли је та Југославија била монархистичка или комунистичка, демократска или диктаторска, богата или сиромашна, можда није било потпуно неважно, али му није било на првом месту. Јер политички гледано, без Југославије за Андрића је све било ништа.