Изборник Затворити

ТОЛСТОЈЕВА БРАДА И ЧЕХОВЉЕВЕ ЦИПЕЛЕ

no title has been provided for this book
Занимљиве приче о животу и раду седам великих руских стваралаца  чине ову књигу Владимира Каминера.  Своје редове посветио је писцима који су у своје време били популарни као данашње   филмске звезде. Каминеров живот је био испуњен руском књижевношћу од  детињства до зрелих година , а и касније када се преселио у Берлин. У причама о контраверзном Достојевском, ексцентричном Толстоју,  емпатичном  Чехову,необузданом Булгакову, педантном Мајаковском,нарцисоидном  Набокову и пуном апсурда  Хармсу, Каминер   износи  бурне анегдоте, чудне склоности …

Руска клима има два годишња доба; једно је дуга, ледена зима, која успава земљу и завије је у дебели снежени покривач. Људи су то време седе код куће у топлом. ако изађу, није препоручљиво  да предуго бораве на свежем ваздуху, јер ризикују да им се нос смрзне и отпадне.

Након те бескрајне зиме, кад човек већ изгуби сваку наду да ће се сунце поново појавити, наступа чудно, траљаво отопљавање, а гомиле снега претварају се у прљаву бљузгу. Тло се отапа, све тече и жубори , с кровова падају огромне леденице, грађанима су ноге мокре, али расположење им је добро. Верују да ће сунце донети слободу и промене, да ће им се душа загрејати, а живот кренути веселијим током. Али сунце је редак гост и никад не остаје дуго. У једном тренутку нестане иза облака, примордијална чорба се поново замрзне и учврсти је нови снег.