Изборник Затворити

ВОДИЧ КРОЗ СВЕТ ЛЕКОВИТОГ БИЉА

no title has been provided for this book
Благотворно дејство лековитог биља познато је још од давних времена. Претпоставља се  и да животиње знају за лековитост биља те се зато и хране њиме. Лековите  биљке су користили и Асирци, Египћани, Грци, а најпознатији лекар из тог доба био је Хипократ из 4. века пре нове ере. Он је први сакупио и објавио медицинска и фермацеутска искуства где је описано око 230 лековитих биљака. У оквиру медицинских наука током историје напредовао је и развој…

СМИЉЕ (Helichrysum arenarium), Име од грчког helios – сунце, и chrysos – злато, означава изглед и боју цвасти.Стабљика усправна, бело вунасто длакава, са много листова. Листови цели, сиво пустенасто длакави, у доњем делу стабљике дугуљасто- лопатичасти, у горњем линеарно-ланцетасти. Главице ситне, у густим, терминалним гроњама. Листови инволукрума жути или наранџастожути. Цветови златножути….

Степски и пешчарски предели Европе….Благи холоретик , холагог и спазмолитик. Користи се код диспептичких  поремећаја, код хроничног холецистиса, грчева жучне кесе.