Изборник Затворити

ЗЕЛЕНИ ШАТОР

no title has been provided for this book
Пред нама је изузетно добро написана књига о друштвено-историјским збивањима у Русији у другој половини 20. века. Радња почиње након Стаљинове смрти и његове  сахране када  у немирима на улицама страда 1500 људи. Улицка прича о лепоти и тежини живота описујући животне путеве три дечака и њихову борбу да превазиђу стеге тадашњег совјетског режима. Ауторка маестрално описује наивност и храброст обичних људи суочених са репресијом, као и многобројне совјетске интелектуалце који су били под страшним…

Почетком шездесетих појавила се нова врста странаца заљубљених у Русију до лудила. Нису се бројали на стотине, већ на десетине. У Москви и Петрограду били су добро познати.

Прво су се појавили Италијани комунисти. Затим су се провукли разни Швеђани и Американци. Они су загризли  удицу с мамцем из Достојевског или Толстоја, Маљевича или Хлебњикова – зависно од професионалне оријентације. И једне и друге вукла је загонетна словенска душа – нежна и мужевна, ирационалана и страсна, с нотом високог безумља и жртвене снаге.

Отресавши прах буржоазије с беспрекорних италијанских ципела, они су се заљубљивали у руске лепотице које није дотакао феминизам, женили се савладавајући многе препреке, извозили их у Рим или Стокхолм, Париз и Брисел и поново се враћали у Сивцев Вражек и на Пољанку, а чак и у Коњково – Даревљево.