Изборник Затворити

РЕЧНИК САНУ И ЊЕГОВ ЗНАЧАЈ ЗА САВРЕМЕНУ СРБИСТИКУ

САНУ

Сарадња Народне библиотеке са Институтом за српски језик САНУ настављена је поводом обележавања Дана словенске писмености и културе. Дан Ћирила и Методија свечано је обележен 24. маја. У Е-читаоници библиотеке, др Ненад Ивановић (Институт за српски језик САНУ) одржао је инспиративно предавање Речник САНУ и његов значај за савремену српску лингвистику.

Први део предавања односио се на Речник САНУ као лингвистичко дело које постоји у идеји од половине 19. века до данас, и чију су израду обележиле генерације најзначајнијих српских лингвиста.

Речник је обима 22 тома и 260.000 речи из свих културних сфера. Речи из народног језика допуњавају се књижевним језиком, у питању је 4.864 извора и 2.444 збирке народних речи. У XIX веку на пословима у вези са Речником били су ангажовани бројни интелектуалци међу којима су били Ђорђе Натошевић (1821-1887) и Милан Кујунџић (1842-1893). Стојан Новаковић 1888. године предлаже оснивање лексикографског одсека. У презентацији је поменут и Документ за сакупљање речи, тј. упутство људима који на терену сакупљају речи из 1899. године

У другом делу предавања било је речи о раду проф. др Александра Белића (1876 – 1960) на Речнику. Поменути су и стручњаци који су у ХХ веку били ангажовани на пословима писања одредница: Радослав Бошковић (1907-1983) и Милош Московљевић (1884-1968). Наглашен је значају Речника САНУ за савремена научна истраживања у србистици, као и истраживања е-верзије Речника САНУ.

Трећи део предавања је о искористивости Речника САНУ у одређеним сегментима наставе српског језика и књижевности. Посебно је наглашен концепт нелинеарног читања.

На крају предавања била је дискусија о новим изразима који су у употреби у савременом језику.