Изборник Затворити

ПРОЈЕКАТ ЧИТАЛИШТЕ КУПАЛИШТЕ 2020.

Народна библиотека Крушевац у сарадњи са Спортским центром Крушевац на Отвореним базенима, током лета од 2015. године реализује пројекат „Читалиште, купалиште“. Аутор пројекта је Соња Вељковић, виши библиотекар.

У току пандемије COVID 19 овог лета, базени су заменили море и  постали много више од тога.

„Базени су места маште, одважности, припадности, слободе, пријатељства и романтике“, „Базен није само рупа испуњена водом у којој, игром случаја, пуно људи плива сваки дан. “

Крушевац се придружио неколицини градова у Србији чији библиотекари током летњих месеци пружају услуге позајмице књига и штампе (дневне и илустроване)  купачима на базену. Библиотека је опремила штанд где су купачи могли да прочитају занимљиву литературу или дневну штампу.

Министарство културе и информисања РС ове године суфинансирало је пројекат „Читалиште, купалиште“. Средства су пласирана за набавку дневне и недељне штампе и стрипова.

Од књига које је Библиотека добила путем  донација формиран је покретни фонд и стављен на располагање корисницима услуга на Отвореним базенима. Изабрани су наслови који су занимљиви и прилагођени читању на базенима.

Пројекат је реализован у периоду од 28. јуна до 4. септембра 2020. године у складу са епидемиолошком ситуацијом и упутствима Градског штаба за ванредне ситуације.

Током појединих викенда библиотекарима су се прикључили и аниматори, костимирани у популарне ликове Патрола шапице…

Услуге су пружане сваког радног дана и суботом од 11 до 17 сати када су отворени базени радили.