Изборник Затворити

ДАН МАТЕРЊЕГ ЈЕЗИКА

21. фебруар 2019.

 

ГОСТ БИБЛИОТЕКЕ БРАНКО СТЕВАНОВИЋ

 

У оквиру обележавања Дана матерњег језика, 21. фебруара 2019. године у   Народној библиотеци Крушевац, организовано је дружење са писцем и дечјим песником Бранком Стевановићем. Аутор је добитник више награда за своје стваралаштво: Смедеревска песничка јесен, Паунова награда, Дечија књига године, Змајев песнички штап, Сребрно Гашино перо, награда „Момчило Тешић“, плакета „Симо Цуцић“, Доситејево перо, награда Невен за белетристику, награда Змајевих дечијих игара и награда Невен за популарну науку.

Бранко Стевановић је радо виђен гост у библиотекама широм Србије, али и региону. Планом и програмом Народне библиотеке Крушевац, било је предвиђено гостовање аутора у подручним одељењима школа, које обилази мобилна библиотека. Обзиром да је школски распуст продужен за недељу дана, дошло је до промене планова и сусрет са писцем одржан је  на Позајмном одељењу Библиотеке.

Бранко Стевановић је успоставио контакт са публиком и прелазио са теме на тему. Сусрет је започео са текстовима из „Зоолошке песмарице“ – која је настала као резултат осам година дружења са животињама у Зоолошком врту у Београду.

Представљена је књига „Бајка о принцу јединцу“ из које су неке песме ушле у букваре и читанке, а део текстова је адаптиран за позориште. Аутор је представио и књигу „Авантуре Краљевића Марка“ која је добила пет књижевних награда и наслов „Урнебесна физика“.