Изборник Затворити

ГОСТОВАЊЕ ГРАДСКЕ БИБЛИОТЕКЕ ВРШАЦ У КРУШЕВЦУ

У оквиру Трећег Видовданског фестивала књиге, програм Библиотекари библиотекарима, крушевачкој публици су се представиле колеге из Градске библиотеке Вршац.

Градска библиотека Вршац врши матичне функције за општине Вршац, Алибунар, Бела Црква и Пландиште. Особеност ове библиотеке је једна од највећих збирки књига на немачком језику у Србији.

Весна Златичанин, директорка Градске библиотеке Вршац, у оквиру представљања богате и разноврсне издавачке делатности Библиотеке, посебно се осврнула на публикације: Вршац у XVIII веку аутора Душана Белче, дугогодишњег директора Градске библиотеке Вршац, Карте Баната које су приредили Драгољуб Ташлић и Иван Стојановић, Вршац у старини Феликса Милекера, О иконама и пацовима Роберта Хамерштила и Благослов мога оца Ивана Сингера.

У наставку вечери водитељ Завичајне збирке Тамаш Фодор представио је некњижну грађу вршачке библиотеке. Реч је о фотографијама које су настале у вршачким атељеима из периода крај XIX века и почетка ХХ века.

Библиотека  је уз помоћ удружења грађана спровела акцију скенирања старих породичних фотографија и на тај начин дошла до великог броја фотографија у електронском облику чиме је употпунила Завичајну збирку која је још и изузетно богата старом периодиком (БАНАТИКА).

Вече се завршило разговором колега из две библиотеке, разменом идеја и могућностима даље сарадње.