Изборник Затворити

Инфо дан о програму Креативна Европа у Народној библиотеци Крушевац

Деск Креативна Европа Србија у сарадњи са Народном библиотеком Крушевац организовао је инфо дан о програму Креативна Европа у четвртак 25. априла у простору библиотеке.
У циљу адекватног информисања културне јавности о програму и конкурсној процедури, односно како на најлакши начин обезбедити финансијску подршку кроз у оквиру програма, говорио је Димитрије Тадић, руководилац Деска Креативна Европа Србија.
Презентација је била намењена представницима установа и организација у култури из Крушевца и других места у Србији – руководиоци и запослени у музејима, позориштима, библиотекама, архивима, културним центрима и другим установама културе и организацијама цивилног друштва.
Ово је била прилика да се сазна нешто више о смерницама конкурсних позива који су тренутно расписани (Конкурс за преводе књижевних дела и Конкурс за мобилност уметника и професионалаца у култури), али и онима који ће бити расписивани током године.
Било је речи и о приоритетима програма, условима за конкурисање и специфичним питањима која се односе на досадашње учешће Србије у програму.
Догађај је уједно био и прилика да се разговара о потенцијалима пројектних идеја присутних установа и организација за остваривање европске сарадње у оквиру програма Креативна Европа.
Програм Креативна Европа је главни програм Европске уније за културу за подршку пројектима сарадње установа и организација у култури из различитих европских земаља. Програмом се такође подржавају иницијативе да се преведу и промовишу књижевна дела европских аутора у Европској унији и шире, оснивање мрежа које омогућавају конкурентност и међународну делатност културног и креативног сектора, као и оснивање платформи за промоцију младих талената, њихових дела и пројеката.
Деск Креативна Европа Србија је имплементационо тело програма Креативна Европа, оформљено у оквиру Министарства културе и информисања Републике Србије. Задатак Деска је пружање подршке установама културе и организацијама цивилног друштва у Републици Србији које желе да обезбеде учешће у програму Креативна Европа.