Изборник Затворити

КРУШЕВАЧКА МОБИЛНА БИБЛИОТЕКА И БИБЛИОТЕКАРИ НА ДРУГОМ МЕЂУНАРОДНОМ ФЕСТИВАЛУ БИБЛИОБУСА У КЛАДОВУ

Народна библиотека Крушевац покренула је пружање мобилних услуга 2017. године. Наша Мобилна библиотека постала је члан породице путујућих библиотека  и један од запаженијих учесника фестивала мобилних библиотека у Региону.

Библиотека “Центар за културу” Кладово организатор је Другог фестивала и међународне конференције на тему „Покретне библиотеке на путу до удаљених корисника“. Повод за  окупљање породице путујућих библиотекара је 10 година рада библиобуса у Кладову.

Стручни скуп  трајао је од 14. до 16. октобра 2020. године и подржан је од стране Министарства културе и информисања Републике Србије и оснивача библиотеке, општине Кладово.

Мобилна библиотека Народне библиотеке Крушевац и тим библиотекара активно су учествовали у манифестацији.

У четвртак, 15. октобра 2020. године комби возило ревијално је паркирано на кеју испред Центра за културу.

Славенка Арсић Поповић (самостални књижничар) имала је запажено излагање на конференцији о раду крушевачке мобилне библиотеке „Инфобус на точковима до удаљених корисника“, као и о раду у условима пандемије COVID 19.

На међународној конференцији учествовали су библиотекари из следећих библиотека: Национална установа – Универзитетска библиотека „Гоце Делчев“ Штип, Република Северна Македонија, Центар за културу Бијело Поље, Црна Гора, Књижница и читаоница „Фран Галовић“, Копривница, Република Хрватска, Књижница „Ивана Потрча“ Птуј, ЈУ Кантоналне и универзитетске библиотеке, Бихаћ, Босна и Херцеговина, Градске књижнице Ријека, Република Хрватска, Народне књижнице „Петар Прерадовић“, Бјеловар, Република Хрватска, Јавне библиотеке „Csorba Győző“, Печуј, Мађарска, Градска књижница и читаоница Винковци, Република Хрватска…

У ревијалном делу програма поред крушевачке мобилне библиотеке било је и комби возило библилиотеке „Вук Караџић“ из Алексинца, као и библиобус Центра за културу Кладово.

Бројне колеге путујући библиотекари из Европе и Региона имали су видео укључење преко Zoom апликације и посебно су поздрављали крушевачку мобилну библиотеку.

Раде Поповић, дипл. инг. саобраћаја, директор продаје предузећа БГ Пласт Београд, одржао је предавање „Конверзија возила у покретну библиотеку – библиобус“ за библиотекаре који хоће да се прошире спектар својих услуга – нове чланове.

За крај је организовано књижевно дружење библиотекара саветника Мирка С. Марковића са ученицима основних школа општине Кладово под радним називом „Читање у боци ковида“.