Изборник Затворити

Награда Ђура Даничић за 2019. годину

У оквиру 14. годишњег стручно-научног скупа Заједнице матичних библиотека Библионет 2020., у библиотеци “Бора Станковић” у Врању, додељена је Награда Ђура Даничић за 2019. годину.

Лауреати Награде Ђура Даничић за 2019. годину су мр Снежана Ненезић, библиотекар саветник, директор Народне библиотеке Крушевац и Жељко Стојановић доскорашњи директор библиотеке „Атанасије Стојковић“ из Руме.

Награда Ђура Даничић додељује се појединцима за укупан допринос развоју библиотечко-информационе делатности и културе у Републици Србији.

Награда се додељује од 2009. године, под именом Ђуре Даничића, знаменитог српског писца, филолога, преводиоца, културног радника и управника Народне библиотеке Србије, а за целокупан допринос појединаца развоју библиотекарства и културе Србије. Годишња је награда Заједнице матичних библиотека Србије.

Неки од критеријума, према саопштењу Заједнице матичних библиотека Србије, које је неопходно испунити јесу: запажени резултати у домену преводилаштва, науке, уметности и културе у целини; научни и стручни радови и њихове научне, уметничке, културне и просветне вредности; број реализованих пројеката у библиотечко-информационој делатности; рад на унапређивању библиотечко-информационе делатности, односно културне делатности; залагање за технолошке, организационе и друге иновације у библиотечко-информационoj делатностi и културу у целини.

Први добитник ове престижне награде је академик Миро Вуксановић (2009).  Јасмина Нинков, Душица Грбић, проф.др Александра Вранеш неки су од досадашњих добитника награде. Прошлогодишњи лауреати су Новка Шокица Шуваковић (Библиотека Матице српске) и Милорад Вучковић (Народна библиотека Србије).