Изборник Затворити

НАГРАДА РАСИНСКИ ЦВЕТ БИБЛИОТЕЦИ ЗА ПРОЗНУ КЊИГУ ГОДИНЕ НА САЈМУ КЊИГА И ИЗДАВАШТВА РАСИНСКОГ ОКРУГА 2019.

У петак, 18. октобра одржана је завршна свечаност додела овогодишњих награда Сајма. Додељено је 8 награда.

Народна библиотека Крушевац добила је награду Расински цвет за књигу године прозе.

Награђен је наслов Привиђење пред духовним очима, аутора Арсе Пајевића, тј. репринт издање које су објавили Народна библиотека Крушевац и ИК „Агора“ Нови Сад.

Књига је објављена поводом обележавања 630 година Косовске битке. Суиздаваштво са реномираном издавачком кућом „Агора“ треба да омогући да се књига нађе на полицама јавних библиотека у Србији.

Новосадски књижар и издавач Арса Пајевић, присуствовао је 28. јуна 1889. године прослави у Крушевцу и након тога објавио путопис Мала споменица са петстогодишње славе видовданске у Крушевцу и миропомазања краља Александра у Жичи.

Поред описа ондашњег изгледа града, детаљно у описани догађаји: полагање камена темељца за Споменик Косовским јунацима, полагање камена темељца за „Барутану Обилићево“.

Посебни треба истаћи културолошки значај који књига има за истраживаче културне прошлости Града.

У наставку програма гостовала је Мирјана Бобић Мојсиловић, која је рецитовала стихове из своје нове књиге поезије. Овом прилико ауторка се посебно похвално изразила о библиотекама, библиотекарима, библиотекаркама, али и онима који посећује библиотеке видећи их једног дана као нове писце.
Програм је био изузетно посећен.
Овом приликом се захваљујемо колегама из Културног центра Крушевац, који су били домаћини свих дешавања везаних за Сајам књига Расинског округа и са чијег сајта смо преузели ове фотографије.