Изборник Затворити

НАСТАВАК ПРОЈЕКТА ДИГИТАЛНИ ГРАЂАНИН (2.0)

Народна библиотека Крушевац, учествовала је у регионалном пројекту „Дигитални грађанин“, током 2019. године. У пројекат је било укључено 170 библиотека из Хрватске, Босне и Херцеговине, Косова и Србије и овом приликом Библиотека је добила едукативну IT опрему.

Регионални пројекат Института за развој и иновативност младих (IRIM) из Хрватске, уз локално партнерство Fonda B92 и његовог програма „Битка за знање“, у претходном периоду, опремио је 20 библиотека из Србије напредном технологијом која је помогла да се оне трансформишу у центре за развој дигиталних компетенција, знања и вештина деце и одраслих. Пројекат „Дигитални грађанин“ подржан је од стране компаније Googl.

Локалне заједнице уз овај пројекат треба да се оснаже и добију још један начин да се припреме за савремене изазове тржишта рада, знања и компетенција. Доступност нове технологије у библиотекама треба да отклони отпор према савременим технологијама и учини их доступним за све категорије становништва.

У оквиру ове акције 20 библиотека у Србији добило је 20 micro:bit micro рачунара спакованих као књига, који могу да се изнајмљују грађанству и користе за спровођење јавних радионица у библиотекама и 5 уради сам електронских сетова као додатак micro:bit – овима.

Током јула 2021. године Fond B92 обезбедио је продужетак пројекта „Дигитални грађанин” (2.0) у партнерству са организацијом IRIM.  Овај пројекат се у односу на претходни (1.0) разликује у опреми која се донира библиотеци. У питању су micro: McQueen (https://www.dfrobot.com/product-2026.html) роботи који раде уз помоћ micro:bit рачунара. Донација служи у сврху унапређивања претходног пројекта „Дигитални грађанин“.

Учешће у пројекту добиле су библиотеке из следећих градова Србије: Бачка Топола, Београд, Бор, Чачак, Јагодина, Кладово, Књажевац, Крагујевац, Крушевац, Лесковац, Ниш, Нови Пазар, Нови Сад, Осечина, Пожаревац, Пријепоље, Шабац, Ужице, Врање, Зрењанин.