Изборник Затворити

НЕДЕЉА ЕВРОПСКЕ МОБИЛНОСТИ

Град Крушевац већ традиционално обележава манифестацију ЕВРОПСКА НЕДЕЉА МОБИЛНОСТИ, која се сваке године одржава од 16-22.септембра. Ове године обележава се две деценије кампање, која широм Европе подржава локалне иницијативе којима се градови чине безбеднијим, зеленијим, инклузивнијим приступачнијим. Сваке године манифестација има одређену тему, а за 2021. годину је „Одржива мобилност за здравији живот“ и слоган: „Крећимо се одрживо! Останимо здрави!“.

У складу са тим град је припремио различите активности за све узрасте:

Избор овогодишње теме условљен је тешкоћама, које су Европа и цео свет искусили током Covid -19 пандемије. Такође она се односи на прилике за промену, које је ова ситуација створила широм Европе. Трендови започети прошле године, као што је промовисање активног кретања (пешачење и вожња бицикла), коришћење еколошких возила, захтевају даље подстицаје.

У складу са овогодишњом темом „Крећимо се одрживо! Останимо здрави!“, четири главна аспекта су ментално и физичко здравље, безбедност и одговор на Covid -19 пандемију. Тема безбедности наглашава скорашње иницијативе у погледу безбедности у саобраћају, интеграције особа са смањеном покретљивошћу и увођење обимних мера безбедности у оквиру урбане саобраћајне мреже.

И ове године главна улица у центру града, сваког дана током трајања манифестације у периоду од 18:00 до 22:00 часа, била је затворена за моторни саобраћај, а отворена као простор за игру малишана и пешачење. У суботу је планирана градска, бициклистичка вожња за све узрасте, а у недељу промоција спортова.

Током обележавања активности, мобилна библиотека била је паркирана на платоу испред Крушевачког позоришта. Библиотекари и аниматори упознавали су пролазнике различитих старосних доби са мобилном библиотеком и услугама које нуди.

Најмлађи су се дружила са Патролним шапама.