Изборник Затворити

ОБЕЛЕЖАВАЊЕ ДАНА ОСНИВАЊА ЧИТАЛИШТА У КРУШЕВЦУ

Народна библиотека Крушевац je у понедељак 10. фебруара 2020. године, у е-читаоници, свечано обележила Дан оснивања читалишта у граду.

Програму су присуствовали: управник Народне библиотеке Србије, књижевник Ласло Блашковић, представници Градске управе, заменик градоначелника Весна Живадиновић Лазаревић, председник Скупштине Живојин Милорадовић, градски већници, чланови Управног одбора, директори општинских библиотека, јавних предузећа и установа, колеге, сарадници и пријатељи Библиотеке.

Директор библиотеке је укратко подсетио на детаље који су обележили 2019. годину: 68.900 записа у електронском каталогу, 7.004 нове књиге, око 6.500 корисника, 22 стајалишта мобилне библиотеке.

У претходној години Библиотека је реализовала више пројеката:

  1. Од свитка до скана: 630 година Косовске битке, набавка мултифункционалних уређаја за презентацију писане културне баштине, суфинансиран са милиона динара од Министарства културе и информисања РС;
  2. Моћ културе – или шта уметност може да учини за грађане, финансиран са 780.000,00 динара од Министарства културе и информисања РС;
  3. Систем за аутоматску дојаву пожара, финансиран из средстава буџета Града;
  4. Унапређење техничке инфраструктуре Народне библиотеке Крушевац суфинансиран са 500.000,00 од Министарства културе и информисања РС.

 

Никола Ракић, глумац Крушевачког позоришта читао је одломке, тачније фрагменте из историје крушевачке библиотеке. За музички део програма био је задужен Душан Ристић, ученик IV разреда ниже музичке школе „Стеван Христић“.

Функционисање Народне библиотеке Крушевац, програме и набавку публикација у протеклом периоду помогли су: Град Крушевац, Министарство културе и информисања РС, Народна библиотека Србије и „Trayal korporacija“.

Овом приликом додељене су захвалнице за подршку у обављању библиотечко-информационе делатности : Народној библиотеци Србије,  Градској управи Крушевац и           „Trayal korporaciji“.

За развијање читалачких навика захвалнице су уручене ОШ „Свети Сава“ Читлук и професору Мирјани Гашић.

 

Захвалнице су уручене и појединцима − Светиславу Митићу, за вишегодишњу донацију у књигама и Штампарији „СИГРАФ“ власнику Мирославу Миладиновићу за дугогодишњу успешну сарадњу.

 

Најактивнији читалац у 2019. г. на Позајмном одељењу била је Славица Весић Соколовић, а на Дечјем одељењу Милица Ђаловић, ученица петог разреда.