Изборник Затворити

САЈАМ КЊИГА И ИЗДАВАШТВА РАСИНСКОГ ОКРУГА 2019.

Октобар је месец књиге, а у Крушевцу се већ традиционано пред Међународни сајам књига у Београду, организује Сајам књига и издаваштва Расинског округа. Организатори ове манифестације су Културни центар Крушевац, Народна библиотека Крушевац и Историјски архив Крушевац. Покровитељ манифестације је Град Крушевац. Сајму је претходила конференција за новинаре одржана у Медија центру Културног центра Крушевац.

 

„Под слоганом ВРЕМЕ ЈЕ ЗА КЊИГУ 15. октобра 2019. године, отворен је овогодишњи Сајам књига и издаваштва Расинског округа. Госте је (све присутне, а посебно заменицу градоначелника, Весну Лазаревић и Живојина Милорадовића, предс.Скупштине града Крушевца) пре почетка програма, поздравила Виолета Капларевић, директор КЦК, а Сајам је отворила др Зорана Опачић, редовни професор на Учитељском факултету у Београду. У програму је још учествовао и Момир Драгићевић, дечији песник и градски већник. Програм је осмислила и водила Јелена Протић Петронијевић, а за дизајн Сајма (штампани материјали, сцена) била је задужена Јелена Ивановић. Уметнички програм извели су ученици ОШ Владислав Савић Јан, подручно одељење из Гаглова, уз присуство ђака ОШ Драгомир Марковић из Крушевца, гимназијалце и ученике Прве техничке школе из Крушевца.

Другог дана Сајма одржана је промоција издавачке делатности Историјског архива Крушевац и Народне библиотеке Крушевац.
У периоду између два сајма Историјски архив Крушевац објавио је 12 наслова. На промоцији су говорили директор Ненад Соколовић и аутори. Представљена је стручна монографија Историјског архива Крушевац, која документује 70 година рада институције (аутори Данијела Миљковић, Јелена Ковачевић и Бојана Јовац), часопис Расински анали. Крушевац и околина у Првом светском рату: тематски зборник, издање Историјског архива Крушевац и удружење „Жупа Загрлата“ Велики Шиљеговац представио је мр Есад Попара. Представљена је књига „Балкански савез“ о којој је говорио Никола Миленковић.
Издавачку делатност Народне библиотеке Крушевац представила је директорка мр Снежана Ненезић. Представљен је наслов Привиђење пред духовним очима у суиздаваштву са ИК „Агора“, репринт издања Арсе Пајевића Мала споменица са петстогодишње славе видовданске у Крушевцу и миропомазања краља Александра у Жичи (1889). Издање је приредио Бранислав Чурчов.
Овом приликом представљен је и овогодишњи број часописа „Савремена библиотека“. У рубрици Токови објављени су текстови који нас упознају са библиотекама у Финској – Нова ОДИ библиотека у Хелсинкију, градском библиотеком у Петрограду, мрежом школских библиотека у Пољској, али нам преноси и искуства са IFLA конференције одржане у Атини, у новом здању Националне библиотеке Грчке.
Рубрику Завичајна мрежа, представила је библиотекар саветник Љубица Петковић, са посебним освртом на анализу црквених библиотека Епархије Крушевачке.

На Сајму је издавачку делатност представила и библиотека „Јефимија“ из Трстеника. О издавачкој делатности трстеничке библиотеке говорио је проф. Милош Петровић и директор Верољуб Вукашиновић. Посебно су поменути тематски зборници са скупа „Савремена српска проза“. Представљена је и издавачка делатност Књижевног клуба Моравски токови који постоји већ 70 година и Радничког универзитета Трстеник.

Слике су преузете са сајта Културног центра Крушевац.- www.kck.org.rs