Изборник Затворити

Представљање књиге „Немањићи: владари и време српског средњег века“ аутора Душка Лопандића

У оквиру обележавања Светског дана књиге и ауторских права, у уторак 23. априла 2019. године у е-читаоници Народне библиотеке Крушевац, представљена је књиге „Немањићи: владари и време српског средњег века“, аутора Душка Лопандића. Аутор има блиставу политичку каријеру у дипломатији и држао је предавања по позиву на бројним домаћим и страним образовним институцијама (факултетима). Од 90-тих година ХХ века публикује радове који имају за тематику ондашњу ЕЕЗ (Европску економску заједницу), тј. ЕУ. Објавио је преко стотину научних и стручних радова у земљи и у иностранству као и десетак књига на тему ЕУ, регионалне сарадње и др.
Душко Лопандић дипломирао је на Правном факултету у Београду.
Постдипломске студије (Европско право и међународно право) – магистрат је завршио на Универзитету Париз I (Сорбона), где је и докторирао (1984). Поседује дипломе постдипломских студија за међународно право (мастерс) са Универзитета у Бриселу (ВУБ) као и диплому основних студија (социологија) са Универзитета Париз V. Од 1986. године запослен у Секретаријату иностраних послова СФРЈ. Радио је у Мисији СФРЈ/СРЈ при ЕЗ у Бриселу (аташе, дипл. секретар), у Министарству спољне трговине СРЈ, директор дирекције за ЕУ у Министарству иностраних послова СРЈ, био је помоћник министра за спољну трговину у Влади РС, амбасадор Републике Србије у Португалу, амбасадор Србије за Зеленортска Острва на нерезиденцијалној основи, помоћник министра спољних послова за ЕУ. Запослен је у Министарству спољних послова РС.
Пре неколико година Душко Лопандић је објавио два наслова са темама из српског средњег века: „Летопис великих жупана : историјска хроника Србије у веку Стефана Немање“ (2013) и „Битке за Балкан : приче и повести о борбама и биткама пре и након Косова, о томе како су Османлије стигле на Балкан, како су побеђивали и како су почели да губе“ (2013). У међувремену је постао један од коаутора уџбеника за историју за пети и шести разред основне школе. Такође је аутор и уџбеника за први разред гимназије друштвено-језичког смера, општег типа и природно-математичког смера и други разред гимназије природно-математичког смера.
Представљена књига „Немањићи: владари и време српског средњег века“ богато је илустрована, што додатно осликава садржај и упознаје савременог читаоца са ликовима средњевековних владара, како српских тако и страних. Аутор је прецизно израдио родословне таблице најугледнијих српских владарских и властелинских породица.