БИТИ ЕЛВИС

БИТИ ЕЛВИС

no title has been provided for this book
  Довољно је рећи Елвис. Све генерације и сви љубитељи рок музике знају о коме говорите. Музичар који је створио нов музички правац, који је померио границе музичког стваралаштва у времену завршетка 50- тих година прошлог века . Овај Американац  немачко- шкотског порекла са далеким генима прабаке Чироки Индијанке , приближио је афроамеричку музику широкој публици, и може се рећи да је био зачетник рокабилија у то време. Врхунски талентован певач у свом раскошном гласу спојио је госпел, црначки  ритам и кантри музику. Његова филмска каријера започела је 1956, филмом „Воли ме нежно“ и главна нумера постаје чувени хит Елвиса Прислија. Филмови у којима је наступао (33) нису били баш високе уметничке вредности, али је главна мелодија из филма увек постајала хит. Иако никада стекао формално музичко образовање Елвис је свирао и учио музику по слуху. Својом специфичном појавом са зализаном црном косом, начином певања другачијим до тада пуним експлодирајуће енергије, Елвис је себи изградио пут прво националне, а потом светске мега-звезде. После извођења баладе Love Me Tender, 1956. године тај пут више нико није могао прекинути. Током првог већег наступа Елвиса Прислија 1969. у лас Вегасу певач је дочекан овацијама још пре почетка концерта. Том приликом један новинар га је назвао краљем „The King“ што је Елвис и остао све до данас. Биографија Елвиса Прислија Реја Конолија „Бити Елвис“ , истражује мит везан за највећу звезду рокенрола свих времена. Коноли пише о животу сиромашног момка који доживљава светку славу, спашава се од сиромаштва, али пропада због богатства. Овде је приказан Елвисов приватни и професионални живот , стваралаштво, музика, свет шоубизниса, Елвисова породица. Елвис Присли није био само певач, већ и забављач, личност која је својом харизмом пленила где год се појави, изазивајући код публике бројне овације. У Конелијевој књизи наилазимо на више интервјуа које је аутор обавио са светским звездама као што су Џон Ленон, Боб Дилан, Рој Орбисон, који само потврђују неоспорни таленат и успех ове рок супер- звезде. Постоје многе теорије завере о смрти Елвиса Прислија и о томе да није преминуо. То никада није разјашњено али је сигурно да  мит, музика и целокупан допринос савременој светској музици чувеног „Краља“  живе  и данас на глобалном нивоу након више од пола века.

…Своје велико богатство коментарисао је: „Све је то пролазно“, а свој певачки дар објашњавао је речима: „Шта год да будем, тако ће Бог одабрати за мене“.

Да ли је у свему овоме било и дозе лицемерја? Понекад је очигледно било тако. Међутим, у истој мери, ради се о слици противречне природе некога ко је одрастао и удобно се осећао у скученом духовном свету, и ко није сасвим разумео сопствени таленат и привлачност, нашавши се у немогућем положају предмета глобалног обожавања. Овакве ствари би залуделе већину људи, чак и без употребе амфетамина који су му давали самопоуздање и енергију какву је сматрао неопходном за функционисање.