ГАЛЕБ КОЈИ СЕ СМЕЈЕ

ГАЛЕБ КОЈИ СЕ СМЕЈЕ

no title has been provided for this book
  Никола Маловић писац неколико романа,  али песник мора и Боке Которске најлепшег залива на свету, аутор је овог романа „Галеб који се смеје“ (2019) у издању Књиге комерц из Београда. Јунаци ове приче су галебови који живе у Бококоторском заливу, друже се , заљубљују, путују. Међутим и у њихов живот стиже дух новог времена тако да се на острву Мамула где је некада био концентрациони логор, сада подиже  луксузни хотел. Галеб Симон и његови другови морају да се преселе  у Херцег Нови са надом да ће им будућност бити лепша.  Поред бајковите приче читалац може сазнати пуно о историји тог дела Црне Горе, екологији, наутици и погледати професионалне фотографије Котора, Херцег Новог, мора, ртова, острва, прелепе Бококоторске природе. Оно што се дешава галебовима, дешава се и људима, море живота све носи некада бурно и неумољиво, некада сасвим мирно, али увек непредвидиво.

Већи дио малог острва (Мамула) заузима велика тврђава.

Њу је подигла држава Аустроугарска. Она је постојала као царевина, а и у 19. вијеку владала је над Боком Которском.

Аустроугарска је у Боки подигла 89 тврђава, од којих је само Мамула била острвска утврда. Друге су биле на ртовима, као Арза или Оштро, у тјеснацима, на узвишењима, или пак у брдима високе Боке Которске.

У доба Аустроугарске – знали су то сви галебови – Бока Которска је заправо била једини залив на свијету претворен у утврду. Јер је свих 89 тврђава између себе комуницирало знаковима. Било која информација из прве – тврђаве на истоку – за трен је била пренесена до задње оне тврђаве на заливском западу.