ХИМЕРИНА КРВ

ХИМЕРИНА КРВ

no title has been provided for this book
Чувени и увек актуелни песник Јован Дучић заокупља нашу пажњу својим животом и деловањем   у иностранству док читамо роман  Славише  Павловића  „Химерина крв“. Иако је познато толико детаља из живота Јована Дучића, Павловић је овде осветлео делове Дучићевог живота  у историјско –друштвеном контексту од младих дана, преко боравка у  затвору за време аустроугарске окупације ,  а потом  у току стваралачког рада и дипломатске службе , и на крају живота у Америци. Његов несаломиви дух, јединствен таленат и јака љубав према својој земљи,  које је изванредно аутор приказао у овом роману, утичу да читалац открива нове  стране и домете Дучићеве личности. По свом целокупном стварању – књижевном, дипломатском, родољубивом које је аутор описао у роману „Химерина крв“ Јован Дучић  остаје бесмртан и јединствена личност на небу српске историје и културе.

Италијани су Анексију осудили. Био је то велики успех српске дипломатије. Једна велика краљевина подржала је малу и недовољно јаку Србију. Али осим неколико наших најбољих дипломата, нико ми није честитао.

Похвале сам, као и сваки честит Србин, добијао само  у кафани. И то од војника и сељака. Упамти: кога поштен народ похвали у кафани, мора да се забрине. Одмах ће људи на положају гледати да га унизе и омаловаже, јер он је претња.