ИСТИНЕ ОД КОЈИХ БЕЖИМО

ИСТИНЕ ОД КОЈИХ БЕЖИМО

no title has been provided for this book
  Француски филозоф, политичар и писац Франсоа  Ларошфуко (1613-1680) познат по свом надалеко чувеном делу „Максиме“ али и по „Мемоарима“ у којима је верно представио своје време. Активно је учествовао у политичком и друштвеном  животу тадашњег Париза   борећи се против кардинала Ришељеа.  Био је припадник покрета Фронда и храбро учествује у биткама које су се тада водиле.  У својим четрдесетим годинама престаје да се бави политиком  и посвећује се писању. Водећа имена светске књижевности истицала су вредност његовог стваралаштва. Ларошфуко пише о пороцима, врлини, љубави, гордости, себичности, љубомори, пријатељству, страсти, поносу. Он тврди да је егоизам најјачи покретач  човека, његова бритка запажања о различитим појавама у друштву свог времена су прецизна и веродостојна. Читајући Ларшфукоове  максиме упознајемо сами себе и боље сагледавамо сопствено биће. Његове мудре и актуелене максиме вреде и данас као и у тим далеким временима.

Свакој професији одговарају одређени израз лица и манир, којима, у ствари, људима намећемо једну представу. Тако бисмо могли рећи да је свет сачињен од израза лица.

 

Тврдоглавост је последица ускогрудости. Тешко нам је веровати у оно што је ван нашег видокруга.

 

Кад осетимо да пријатељима разоткријемо своју душу, у томе нас неће спречити подозрење према њима, већ подозрење према себи.

 

Срећа у свему помаже човеку коме је наклоњена.