ЈАСТУК КОЈИ ЈЕ ПАМТИО СНОВЕ

ЈАСТУК КОЈИ ЈЕ ПАМТИО СНОВЕ

no title has been provided for this book
Наша позната списатељица  попут жена из старих времена које испредају вуну претварајући  је  у драгоцено предиво састављено од речи и реченица које су обавиле многа дечја срца и остале тамо оплеменивши их заувек. Реч је о књижевници Гроздани Олујић уз чије су стваралаштво многе генерације одрастале, а њене маштовите бајке су заузеле трајно место у њиховом детињству. Пред нама је збирка приповедака „Јастук који памти снове“ која попут правих народних бајки воде у друге светове, далеко у епску прошлост где живе принцезе и принчеви, виле и вилењаци, корњаче које лете, плаве мачке, жуте змије, Златогриви, рибе које говоре, патуљци и јастук који памти снове. Ауторка уз помоћ својих бајковитих  јунака поручује младом читаоцу да верује у љубав и доброту, да се не одриче правих вредности, и да не губи наду упркос свим животним искушењима.

На врху маглених планина расте бела леска, а на њеној највишој грани њишу се Зачаране ципелице, које још нико није дотакао. Кад се месечина, као млеко проспе низ планину, попни се до врха леске и не плаши се ни муња, ни разбојника.

Зачаране ципелице нико ти не може отети, јер њих може обути само девојка којој оне нису ни кратке, ни дугачке, ни тесне, ни широке. Само њој ће  ципелице прионути уз стопала, јер само она може постати најчудесније плесачица на свету, којој се може остварити свака жеља, ако није глупа или зла…