ОД 25.ЧАСА ДО ВЕЧНОСТИ

ОД 25.ЧАСА ДО ВЕЧНОСТИ

no title has been provided for this book
Роман Виргила Георгиуа „Од 25. часа до вечности“  књижевника са Карпата у Молдавији необична је и снажна сторија о збивањима у Румунији пре у току и после Другог светског рата. Георгиу је студирао књижевност а потом теологију, тако да је 1966. године награђен крстом Румунске патријаршије  за стваралаштво у овим областима.  Ово је заправо прича о оцу и трагању за њим, пошто је пишчев отац свештеник, са мештанима свог села нестао без трага у време упада Совјета у Молдавију. Описујући живот свога оца Георгиу говори о његовој дубокој вери и посвећености својој пастви,  пожртвованом раду и изгарању у својој парохији. Живот оца Константина Георгиуа је живот свештеника, исцелитеља душа, пријатеља народа, страдалника за веру, мученика попут оних из раних векова хришћанства. Својим делом Виргил Георгиу приказао је не само узвишени пут једног човека, већ и  страдање свог народа и смисао и значај православне вере у којој се родио и одрастао.  

-Ти си кажњен мање од осталих људи, рекох посмтрајући бестелесну силуету  свог оца. – Недостаје ти тешка материја. Имаш само неколико костију и белу, скоро провидну кожу.

Твоје тело најмање има материје. Бог теби није дао тело по казни и твоју „кожну хаљину“ као кажњеничко одело, него само зато да имаш на чему да носиш своју свештеничку мантију. Бог те много воли, чим ти је дао тако лаган кожни мантил…