ТОТАЛ БАЛКАН

ТОТАЛ БАЛКАН

no title has been provided for this book
Бланка Чехова (1980) чешка списатељица у свом роману „Тотал Балкан“ у виду дневника описује свој боравак  на Косову од 2007. до 2008. године  , уверљиво и саосећајно причајући о људима и њиховом животу у тамошњим приликама.  Трудећи се као посматрач мисије да у својим извештајима говори објективно и истинито, она постаје популарна међу обичним људима, али неподобна за рад међународних мисија.  Убрзо после крећег боравка на југу Србије, она схвата  да су људи који ту живе потпуно запостављени, иако би требало да буду итекако заштићени. Разочарана она даје отказ у организацији којој ради, али наставља да ради на пројекту отварања школа на Косову и сарађује  и са Албанцима и Србима које је упознала.  Косовску Митровицу носи у срцу, као и становнике који су јој захвални пошто је описала њихов тежак, али пун храбрости и љубави,  живот у омиљеном граду. Ауторка је успела да својим приступом укаже читаоцу да на читаву ситуацију гледа другачијим погледом, објективно, да саосећа са људима у тешким тренуцима, да се пријатељским разговором може решити сваки проблем, да увек треба имати разумевања и показати добру вољу према свим људима.

Питање гласи ко је још човек, а ко је већ нечовек. Где је демаркациона линија? Апачка пословица каже да је онај ко не спречи неправду крив исто  као и онај ко је неправду нанео. Ако је то тачно, онда би равнодушност била нељудска, а човечанство би у том случају већим делом било нечовечно.

Филозофска тачка месеца: Сваки човек можда у себи има комад нечовека  и у сваком трнутку живота се подсвесно бори нељудскости у себи самом.