ВРЕМЕ ИСКУШЕЊА

ВРЕМЕ ИСКУШЕЊА

no title has been provided for this book
Дејан Николић (1965), књижевник увелико познат нашој читалачкој јавности целокупним стваралаштвом. По званичној листи НБС-а, романи „Газде и слуге“, „Ни небо ни земља“ И „Време искушења“   су најчитаније књиге  од 2014 до 2020. године код нас. Николић је приповедач и у исто време биограф и аналитичар времена  и догађања којима се бави у својим романима. Он у својим делима приближава српску историју савременом читаоцу показујући да су Срби одавно саставни део европске цивилизације. Пише о разним темама једноставно и блиско, тако да је његова проза намењена широкој читалачкој публици. Сага о породицама газда Љубе и слуге Тодора се наставља у роману „Време искушења“ (2021) који се одиграва у временском раздобљу од седам година, од 1934. до  априла 1941. Николић пише о овим двема породицама и о другим људима које они сусрећу на свом  животном путу. Путу пуном тешких искушења и борбе, како за богате тако и за сиромахе, за оне у селу и у граду. Поред обичних људи Николић пише и о виђенијим људима тога доба: о Жанки Стокић, Браниславу Нушићу, патријарху Варнави, о владарској породици Карађорђевић. Поред главне тематске нити провлаче се анегдоте из живота цара Душана, Мрњавчевића, кнеза Милоша, као и са свих места где се наш народ кретао и обитавао у то време. У исто време аутор документаристички подсећа на збивања у свету и политичка превирања у Европи, појаву нацизма и комунизма, распадање Југославије. Читалац пратећи неколико нити приповедања постаје и сам учесник тог времена и збивања, емотивно реагујући на судбину свог народа свестан  ауторовог главног мотива – непрекидне борбе за очување породице и државе.

Док су у многим европским градовима неки уживали, проводећи се и по кафанама, други су дрхтали зазирући од звекета оружја које их је све више плашило.  С разлогом су страховали за свој живот, свој иметак и своју судбину.

Хитлерова успаванка певана Французима, Британцима и целој Европи, док се Немачка потајно, али убрзано, спремала за рат, била је веома успешна. Немачки званичници су на сав глас причали да немају територијалне аспирације према  Чехословачкој, иако је Хитлер већ цртао нову мапу њене територије и спремао се за њено војно командовање.