Изборник Затворити

ПРИЧА О ПИСЦУ – ИВО АНДРИЋ, ГОСТ ПРОФ. ДР МИХАЈЛО ПАНТИЋ

Ове године, 10. новембра, обележава се 60 година доделе Нобелове награде за књижевност Иви Андрићу.

Задужбина Иве Андрића и Народна библиотека Србије позвали су мрежу библиотека Србије „да осмисле програме везане за Иву Андрића и његов рад у формату који одговара појединачној установи: изложбе, предавања, веречи посвећене његовом стваралаштву“.

Поводом обележавања јубилеја Народна библиотека Крушевац, позвала је универзитетског професора, књижевника и критичара Михајла Пантића, као једног од добитника престижне Андрићеве награде (2003) да одржи предавање о Иви Андрићу.

У простору е-читаонице одржан је књижевни сусрет са проф. др Михајлом Пантићем. Сусрету су присуствовали књигољупци, професори српског језика, некадашњи студенти Филолошког факултета у Београду, библиотекари…

Предавање је почело изјавом за медије о значењу Нобелове награде за књижевност, посебно за српску књижевност у контексту величине популације која говори српски језик, њеним односима према другим књижевностима, као и протеклој временској дистанци од шест деценија.

Професор Пантић је прочитао причу из нове збирке Приче о писцима (Архипелаг, 2020) која садржи 39 прича о писцима које је читао, познавао или с њима учествовао у књижевном и јавном животу.

Прича о Иви Андрићу инспирисана је причом Владимира Погачића, који је режирао филм Аникина времена 1954. године и који је пре званичне премијере позвао Иву Андрића да погледају филм заједно. На Погачићево питање о филму, Андрић је рекао да ће одговорити сутра.

Позивамо Вас да дођете у Библиотеку, да позајмите неко Андрићево дело, које сте можда и прочитали, јер свако ново читање делу даје други контекст или бар да прочитате причу професора Пантића и сазнате одговор.