Изборник Затворити

ПРОМОЦИЈА КЊИГЕ “МАШИНА ЗА ЧИТАЊЕ”

У оквиру прославе јубилеја 650 година оснивања Града, у е-читаоници Народне библиотеке Крушевац 24. јуна 2021. године, представљен је наслов „Машина за читање: књига као објекат – памћење снова и памћење имагинације“ – Први том пројекта „Академија за писце“, који је приредио Ђорђе Писарев. Издавачи књиге су ИК „Агора“ (Нови Сад, Зрењанин) и Народна библиотека Крушевац.

Ђорђе Писарев је уредник Недељног Дневника РТВ, заменик главног и одговорног уредника „Дневника“ РТВ. У богатој списатељској каријери био је и главни уредник часописа „Поља“, уредник „Гласа омладине“, Прве књиге Матице српске, Српског књижевног магазина, едиције Нова проза у „Прометеју“. Објавио је више књига и заступљен је у тридесетак антологија и избора српске приче. Добитник је бројних награда: „Борислав Пекић“, „Лаза Костић“, „Стеван Пешић“, „Карољ Сирмаи“, „Станислав Лем“, ДКВ за књигу године, Плакету „Сима Цуцић“…Живи и ради у Новом Саду, члан је СКД, ДНК, ДКВ.

Ненад Шапоња, књижевник и издавач представио је наслов крушевачкој публици. Завршио је „Медицински факултет у Новом Саду (1991), а на Медицинском факултету у Београду је магистрирао из области Социјалне психијатрије (1994). Бавио се различитим пословима – лекара, психијатра, телевизијског аутора, слободног критичара и секретара једног друштва писаца, а 2002. је основао издавачку кућу „Агора“, у Зрењанину, у којој је као уредник и издавач потписао више од 500 наслова. По тумачењу критике, један је од најхерметичнијих савремених српских песника. Дугогодишњи је стални књижевни критичар београдске „Политике“ (1996-2005), промотер постмодерне поетике на нашим просторима, као и особеног интерпретативног приступа делу који подразумева ”живљење” књижевности. Од када објављује савремену српску прозу као уредник, не пише о истој, јер сматра да се ради о неспојивим позицијама уредник/критичар. Пише поезију, есеје и прозу“.

Књига има неколико тематских целина. Уместо увода је преузет одломак из дела Пешчана књига, аутор Хорхе Луис Борхес. У првом поглављу приређивач се бави Социологијом књижевности, наводећи да се књижевни феномен јавља у три глава вида: као књига, читање и књижевност, покушавајући да исте одреди и дефинише. Друго поглавље Шта кажу енциклопедије и речници упознаје читаоца са различитим тумачењима  књиге кроз историју. Машина за читање је наслов трећег поглавља и то је приређивачев избор  мисли о књизи чувених писаца и филозофа. Четврто поглавље Када би се побунили јунаци књига за узор има есеј Малком Бредберија Пас утонуо у песак и покушава да утврди границе између романа и есеја. Пето поглавље Библиотека доноси цитате чији су аутори Алберто Мангел, Александар Ајерланд, Манфред Остен, Роберт Ескарпи и Умберто Еко.

Књигу је илустровала Настасја Писарев. Докторирала је компаративну књижевност на Филозофском факултету у Новом Саду и објавила две књиге књижевне теорије. Аутор је бројних текстова у више књижевних часописа.