Изборник Затворити

Промоција САВРЕМЕНЕ БИБЛИОТЕКЕ у Библиотеци града Београда

У Библиотеци града Београда – Читаоница Одељења уметности – 23. маја 2018. одржана је промоција часописа Савремена библиотека. На промоцији су учествовали директорка НБ Крушевац мр Снежана Ненезић, уредник Милица Стевановић, члан Редакције Љубица Петковић и ауторке у овом броју Марија Богдановић (НБ Србије) и Ивана Милутиновић (НБ Крушевац).
Године 2018. обележавају се четири деценије од појаве Билтена заједнице библиотека Општине Крушевац и 35 година од кад је то гласило преименовано у Савремена библиотека – под чијим именом часопис и данас излази. Ове значајне годишњице у животу једног библиотечког гласила најављене су у престоном граду, а у фокусу вечери било је последње издање часописа, објављено 2017. године.
Вече је отворила директорка мр Снежана Ненезић кратким освртом на издавачку делатност Библиотеке, и с акцентом на развојни пут часописа који се представља.
Уредница Милица Стевановић је уз представљање најновијег издања Савремене библиотеке, упознала присутне и са концепцијом часописа и садржајем појединих његових рубрика – истичући поједине прилоге који су имали ексклузивитет новине у домаћој стручној периодици и наводећи нека од имена врхунских домаћих и страних аутора са неколико континената и из најзначајнијих удружења и институција у земљи и свету.
Ивана Милутиновић је као репрезент „Токова“ – прве рубрике у часопису, представила свој рад посвећен 55. годишњици високошколског образовања библиотекара у Србији, а своје учешће на овој вечери завршила је рецитујући песму „Библиотекарке“ Оливере Недељковић – „Калимаховог настављача“ у овом броју.
Као редовни аутор у рубрици „Завичајна мрежа“ – која часопису даје печат средине у којој настаје – говорила је директорка НБК мр Снежана Ненезић, осврнувши се на прилоге које потписује у последњем броју – приказ скупа о Добрици Ћосићу и библиографију издавачко-штампарске продукције у Крушевцу за 2016. годину.
О свом прилогу у истој рубрици говорила је и Љубица Петковић, износећи најновија сазнања о деловању Културне лиге и развоју библиотекарства Расинског округа у првој деценији прошлога века. Она је представила и рад чачанске ауторке у новоуведеној рубрици „Трезор“ који говори о првом српском књигохранитељу – св. Јоасафу Метеориту.
Марија Богдановић (Народна библиотека Србије), као прва ауторка у овом броју у рубрици „Прикази“ – која се бави најновијом продукцијом из области библиотечко-информационе делатности – осврнула се на значај зборника „Библиотека кроз време“ изражавајући своје уверење да он попуњава „празнину на домаћој издавачкој сцени и у научној јавности, која је неоправдано постојала“.
Вече је завршено оценом уреднице Милице Стевановић да ће часопис и убудуће, из броја у број, покушавати да дậ одговор на питање «шта јесте и шта треба да буде савремена библиотека» како би се изашло у сусрет потребама савремених корисника, приљежно притом бележећи и све активности и догађања у кући у којој настаје, али и у читавом Округу, афирмишући тако и завичајно библиотекарство и локалну културу у целини, доприносећи при том и професионалној комуникацији и укупној размени и сарадњи у земљи.