Изборник Затворити

Промоција Савремене библиотеке у Градској библиотеци Вршац

У Градској библиотеци Вршац – 13. јуна 2018. одржана је промоција часописа Савремена библиотека. На промоцији су учествовали уредник Милица Стевановић, члан Редакције Љубица Петковић и Јелена Перовић.

Године 2018. обележавају се четири деценије од појаве Билтена заједнице библиотека Општине Крушевац и 35 година од кад је то гласило преименовано у Савремена библиотека – под чијим именом часопис и данас излази. Ове значајне годишњице у животу једног библиотечког гласила најављене су у престоном граду, а у фокусу вечери било је последње издање часописа, објављено 2017.  године.

Вече је отворила директорка Градске библиотеке Вршац Весна Златичанин. Уредница Милица Стевановић је уз представљање најновијег издања Савремене библиотеке, упознала присутне и са концепцијом часописа и садржајем појединих његових рубрика – истичући поједине прилоге који су имали ексклузивитет новине у домаћој стручној периодици и наводећи нека од имена врхунских домаћих и страних аутора са неколико континената и из најзначајнијих удружења и институција у земљи и свету.

О рубрици „Завичајна мрежа“ – која часопису даје печат средине у којој настаје – говорила је Јелена Перовић, осврнувши се на приказ скупа о Добрици Ћосићу и библиографију издавачко-штампарске продукције у Крушевцу за 2016. годину, које потписује мр Снежана Ненезић.

О свом прилогу у истој рубрици говорила је и Љубица Петковић, износећи најновија сазнања о деловању Културне лиге и развоју библиотекарства Расинског округа у првој деценији прошлога века. Она је представила и рад чачанске ауторке у новоуведеној рубрици „Трезор“ који говори о првом српском књигохранитељу – св. Јоасафу Метеориту.

Вече је завршено разговором крушевачких библиотекара са колегама из вршачке библиотеке и библиотека са подручја њене матичности Беле Цркве и Пландишта.