Изборник Затворити

РЕАЛИЗАЦИЈА ПРОЈЕКТА У САРАДЊИ СА ВУК ЋУКОМ – НАБАВКА УМЕТНИЧКИХ ДЕЛА ЗА Е-ЧИТАОНИЦУ

Народна библиотека Крушевац је током 2018. године аплицира на конкурсу Министарства културе и информисања РС за финансирање или суфинансирање уметничких дела из области визуелних уметности за 2018. годину. ПРедмет конкурса је финансирање или суфинансирање уметничких дела из области визуелних уметности насталих у протеклих пет година, као и финансирање или суфинансирање настајања нових уметничких дела савремених уметника.
Циљ конкурса је подстицање развоја визуелних уметности путем осавремењивања уметничких збирки (колекција) и јачања капацитета установа културе, подршка савременим визуелним уметницима и оснаживања системског развоја уметничког тржишта, развијања визуелне културе, као и кроз развијање интерсекторске (јавни, цивилни и приватни сектор) и интерресорне сарадње (култура-просвета, култура- здравство итд.).
Народна библиотека Крушевац је аплицирала на конкурсу и добила осам објеката, тј. инсталација за е-читаоницу аутора Вука Ћука.

Вук Ћук (1987) завршио је Факултет примењених уметности. Студирао је на Факултету примењених уметности у Београду, Универзитету примењених уметности у Бечу, и на Краљевској академији у Антверпу. Излагао на преко 25 групних изложби. Добитник награда МАК музеја у Бечу, Награде за цртеж из Фонда Владимира Величковића, и Награде за сликарство Миодраг Вујачић Мирски. Живи и ради у Београду.

Аутор је поред ових осам уметничких објеката по пројекту за потребе е-читаонице додатно урадио још два која је поклонио Библиотеци.