Изборник Затворити

ДАН ОСЛОБОЂЕЊА КРУШЕВЦА – 14. ОКТОБАР – ИЗЛОЖБА ИЗ ФОНДА ЗАВИЧАЈНОГ ОДЕЉЕЊА “КРУШЕВАЦ У ЛИТЕРАТУРИ 1918-2018. ГОДИНЕ”

У оквиру програма обележавања Дана ослобођења библиотека је организовала неколико манифестација.

Изложба из фонда Завичајног одељења „Крушевац у литератури 1918-2018. године“ отворена је у холу Библиотеке 11. октобра 2018. године.

Од 2014. године библиотека реализује пројекат „Неиспричане приче“ који је  суфинансирало Министарство културе и информисања РС. Реч је о пројекту који причама из локалне историје осветљава поједине догађаје и личности.

На изложби је презентована књижна и некњижна грађа из фонда Завичајног одељења, али и архивска грађа из Цркве Лазарице. Изложене су бројне публикације штампене у претходних неколико година које отварају могућности за нова истраживања и проучавање историје града и његових становника. Посебно треба истаћи издања издавачке куће „Прометеј“ из Новог Сада која је са Радио телевизијом Србије издавач бројних издања тематски организованих у едиције. Напомињемо да су нека од ових издања објављена током Првог светског рата у иностранству први пут преведена на српски језик.

Поред публикација на неколико плаката су подсећања на најважније личности и догађаје. Поменимо тренутак када је у октобру 1915. године у граду Доброслав Ружић, који у сандуцима са архивском грађом проналази Мирослављево јеванђеље…

Свакако не може, а да се не помену и два ратна сликара Милан Миловановић и Драгослав Васиљевић Фига.

Посебан сегмент на изложби су серијске публикације – гласила локалних институција културе : Историјског архива Крушевац и Народног музеја Крушевац у којима су у последњих неколико година објављени бројни прилози који се односе на овај период у историји нашег града.

За део прикупљене грађе заслужни су : дипломирани библиотекар саветник Љубица Петковић и публициста Ђорђе Петковић из Параћина.