Изборник Затворити

ДАН ОСЛОБОЂЕЊА КРУШЕВЦА – 14. ОКТОБАР “ОВДЕ ЈЕ НЕКАДА БИЛА…” ПРОГРАМ ПОСВЕЋЕН ШКОТСКОЈ ЖЕНСКОЈ БОЛНИЦИ У РЕНОВИРАНОМ ПРОСТОРУ КУТКА ЗА МЛАДЕ

Кутак за младе је организациона јединица библиотеке у Душановој улици формиран 2012. године.

У првих шест месеци ове године реализовано је 113 програма.

Јавила се потреба да се простор адаптира.

Уз помоћ донације Корпорације TRAYAL овај простор је реновиран и добио је нови изглед – модерна расвета, зидови окречени у сиво у комбинација са тапетима са штампаним принтом. Додати су и љубичасти лејзи бегови, а реновиран је и санитарни чвор.

Пројекат „Овде је некада била…“ суфинансирало је Министарство културе и информисања РС. Ово је пета година да се ова манифестација реализује. Заправо реч је о сећању на Први светски рат и на Шкотску женску болницу која је била у Крушевцу у зиму 1915/1916. године. Циљ је да се сетимо иностраних медицинских мисија које су током Првог светског рата пружале помоћ Србима и биле на терену у Србији.

Овом приликом ученици: Милица Вељковић, Јаков Савић и Миљан Радоњић, чланови драмског студија „Артебела“ интерпретирали су драмски текст, радио- драму „Отићи или остати“, чији је аутор књижевник Иван Пудло, дугогодишњи директор Библиотеке. Народна библиотека Крушевац припрема за штампу ову драму.

За ову прилику Завичајно одељење Народне библиотеке Крушевац спремило је презентацију о мисији Шкотске женске болнице.