Изборник Затворити

САСТАНАК СКУПШТИНЕ ЗАЈЕДНИЦЕ МАТИЧНИХ БИБЛИОТЕКА СРБИЈЕ

У уторак 21. фебруара 2023. године, Народна библиотека Крушевац, односно Град Крушевац, били су домаћини Скупштине Заједнице матичних библиотека Србије стручне асоцијација која окупља све матичне библиотеке у Србији, односно 26 највећих библиотека. Председавао је др Владимир Пиштало, управник Народне библиотеке Србије, а крушевачку библиотеку представљала је директор мр Снежана Ненезић.

Бројним окупљеним гостима добродошлицу и успешан рад пожелео је заменик градоначелника Александар Јовановић.
Он је истакао „да је култура врло важан сегмент људског стваралаштва, а библиотека као ризница и чувар књишког блага треба непрестано да ради на унапређењу свог положаја, рада и статуса“. Заменик Јовановић је у уводном обраћању такође истакао одличну сарадњу Града и Народне библиотеке.

Иначе, Заједница матичних библиотека Србије је асоцијација добровољно удружених матичних библиотека основана у циљу изграђивања јединственог библиотечко- информационог система и унапређивања остваривања матичних функција.

Наченица Службе за развој и унапређење библиотечко-информационе делатности Народне библиотеке Србије, др Добрила Бегенишић презентовала је информације о форми подношења извештаја о раду Матичних одељења, форми и садржају записника о извршеном стручном надзору над радом библиотека као и квантитативном приказивању садржаја радног процеса.

Заменик управника Народне библиотеке Србије, за библиотечко-информациону делатност др Драгана Милуновић, информисала је присутне о предстојећим законским новинама, које се односе на позајмицу књига у библиотекама и ауторска права. У излагању поменула је раније одржан састанак у организацији Министарства привреде РС, у циљу усаглашавања са правом Европске уније. Наиме реч је о начину исплаћивања накнада, које библиотеке треба да исплаћују по основу ауторских права. У дискусији су учествовали Јасмина Нинков, директорка Библиотеке града Београда, др Богдан Трифуновић, директор Градске библиотеке „Владислав Петковић Дис“ Чачак и председник Библиотекарског друштва Србије и Соња Шуковић, директорка библиотеке „Стеван Сремац“ Ниш.

Заједница матичних библиотека Србије традиционално организује стручно-научни скуп БИБЛИОНЕТ и додељује награду „Ђура Даничић“ истакнутим културним радницима.

Наташа Туркић, директорка Градске библиотеке „Карло Бијелицки“ Сомбор информисала је присутне о предстојећем БИБЛИОНЕТУ, који се одржава од 7. до 9. септембра 2023. године у овом граду. Окупљени су имали прилике да се упознају са Градском библиотеком „Карло Бијелицки“ Сомбор и туристичком понудом.

Састанку су присуствовали бројни директори и представници матичних библиотека Србије, као и Биљана Пантелић секретар Народне библиотеке Србије.