Изборник Затворити

УЧЕШЋЕ БИБЛИОТЕКЕ У МАНИФЕСТАЦИЈИ ЕВРОПСКА НЕДЕЉА МОБИЛНОСТИ

У Србији се од 16. до 22. септембра 2020. године по осамнаести пут организује Европска недеља мобилности (ЕНМ), на тему „СИГУРНО ХОДАЊЕ И БИЦИКЛИЗАМ“, у оквиру кампање Европске комисије „Одржива урбана мобилност“.

Отварање овогодишње манифестације одржано је у Крушевцу. Овом приликом је Град Крушевац примио награду Европске Комисије за организовање ЕНМ 2019.

Градоначелница госпођа Јасмина Палуровић, заменик градоначелника Александар Јовановић и председник Скупштине Града Предраг Вукићевић у Мозаик сали Градске управе уручили су захвалнице прошлогодишњим учесницима манифестације ЕНМ, међу којима је била и Народна библиотека Крушевац.

На Тргу глумаца манифестација ЕНМ 2020 свечано је отворена. Сем Фабрици, амбасадор и шеф делегације Европске Уније у Србији уручио је градоначелници победнички пехар Европске Комисије за организовање Европске недеље мобилности 2019. Свечаном отварању манифестације присуствовали су и Ђорђе Станичић, генерални секретар СКГО, министар проф. др Зорана З. Михајловић (национални координатор ЕНМ), Јоаким Верн, заменика амбасадора Шведске и добитници захвалница.

Циљ ЕНМ је да се промотивним манифестацијама и спровођењем макар једне трајне мере у Граду учини покушај да се смањи коришћење путничких аутомобила и побољшају услови за кретање пешака и бициклиста. Ове године је посебан акценат дат на акције којима се указује на безбедно пешачење и бициклизам, а мото овогодишње акције је „Крећите се са нама“. Више информација о овогодишњој акцији и начину укључивања можете пронаћи на сајту http://www.mobilityweek.eu, као и на сајту националног координатора Европске недеље мобилности, „Југо циклинг кампања“, на www.bicikl.info.

Народна библиотека Крушевац се и ове године прикључила манифестацији како бисмо заједно пружили подршку у промовисању ове иницијативе и ојачали учешће локалних власти у побољшању квалитета живота наших и ваших суграђана, очувању животне средине, одрживог развоја градова и општина, а све кроз промовисање пешачења и бициклизма, као и стварању једног бољег и лепшег простора за живот.

У уторак, 22. септембра у оквиру манифестације ЕНМ 2020 Мобилна библиотека ће пружати библиотечко-информационе услуге грађанима на коловозу испред Крушевачком позоришта, у периоду од 18 до 20 сати. Библиотекарима ће се придружити аниматори костимирани у духу акције.