Изборник Затворити

Учешће крушевачке Мобилне библиотеке на Првом фестивалу библиобуса у Кладову, 4-6. октобар 2019.

У организацији Библиотеке „Центра за културу“ Кладово, а под покровитељством Министарства културе и информисања РС, у Кладову је протеклог викенда одржан први Фестивал библиобуса у Србији.

Међународна конференција „Представљамо Вам нашу покретну библиотеку“ окупила је бројне представнике библиотека које имају ову врсту услуге, али и оне који планирају развој ове службе у наредном периоду.

Испред Библиотеке и хотела „Ђердап“, пристаниште на кеју, у суботу 5. октобра свечано је отворен фестивал. Бројни посетиоци могли су да разгледају пристигла возила из Србије и региона. У програму је учествовао фолклорни ансамбл АКУД „Полет“ из Кладова, дечији аниматори…

Након ревијалног дела програма одржана је и конференција, у сали хотела „Ђердап“. Овом приликом постављена је и Изложба постера о покретним књижницама, (Градска књижница Ријека, Хрватска). Аутор ове изложбе је Љиљана Чрњар, водитељица Жупанијске матичне службе Градске књижнице Ријека.

Скуп је поздравила Мирјана Гавриловић, заменик председника Скупштине општине Кладово, Жаклина Николић, директорка Библиотеке „Центар за културу“ Кладово. Модератори конференције биле су Весна Тешовић, виши дипл.библиотекар, директорка Народне библиотеке Бор и Жаклина Николић, виши дипл. библиотекар, Библиотека „Центар за културу“ Кладово. Путем видео линка скуп је поздравио и културни аташе Републике Франсцуске у Србији.

Своја искуства у организацији рада мобилне библиотеке представили су гости из иностранства : Tamás Miszler, директор библиотеке „Csorba Győző“ (Печуј, Мађарска) и Antoinette van Zanten, руководилац региналног центра за планирање и развој библиотека у Покрајини Зееланд (Холандија). Емилија Пезер, дугогодишња директорка библиотеке у Винковцима говорила је на тему Искуства у оснивању библиобусне службе и међународне сарадње за земљама у окружењу. Искуства у раду на терену из региона представили су Радивоје Мирић, помоћни књижничар и Хрвоје Рајковић, возач библиобуса (Градска књижница и читаоница, Винковци, Хрватска), Ксенија Трс, путујућа књижњичарка (Мариборска књижница, Словенија), Борислава Борисова (Градска библиотека Софија, Бугарска). На скупу су били и представници Регионалне библиотеке Дробета Турну Северин (Румунија) који намеравају да покрену ову врсту услуге.

Даниела Скоковић (Народна библиотека Пожега) презентовала је рад Немачке покретне библиотеке за будућност. О искуствима рада мобилне библиотеке током 70-тих и 80-тих година у Сремској Митровици говорила је Ружица Станковић (Библиотека „Глигорије Возаровић“ Сремска Митровица).

Скупу су поред учесника присуствовали библиотекари из Турн Северина, Видина, Бора, Зајечара, Пожаревца, Неготина…