Изборник Затворити

УЧЕШЋЕ НАРОДНЕ БИБЛИОТЕКЕ КРУШЕВАЦ НА БИБЛИОНЕТУ

У Лесковцу је у периоду од 9. до 11 септембра одржана БИБЛИОНЕТ XV стручно научни скуп у организације Матичних библиотека Србије и Народне библиотеке „Радоје Домановић“ Лесковац .

На Скупу је додељена награда „Ђура Даничић“ за допринос развоју библиотекарства и културе у целини. Награда се додељује од 2009. године појединцима за укупан допринос развоју библиотечко-информационе делатности и културе у Републици Србији  у част Ђуре Даничића, знаменитог српског писца, филолога, преводиоца, културног радника и некадашњег управника Народне библиотеке Србије. Ђура Даничић је својим радом оставио неизбрисив траг у библиотекарству и у укупној српској култури због чега награда има за циљ да допринесе развоју како библиотекарства, тако и културе у целини, да афирмише примену савремених технологија и достигнућа у библиотечко-информационој и културној делатности и да промовише библиотечко-информациону делатност и културу у Републици Србији.

Жири у саставу: мр Снежана Ненезић, директор Народне библиотеке Крушевац, Јасмина Нинков, директор Библиотеке града Београда и Мирко Демић, директор Народне библиотеке „Вук Караџић“ из Крагујевца одлучио је да ове године буду награђени Соња Шуковић, директорка Библиотеке у Нишу и Селимир Радуловић, управник Билиотеке Матице српске у Новом Саду. У име жирија обратила се Снежана Ненезић.

Првог дана „Библионета“ одржане су онлајн презентације библиотекара из Ријеке, Љубљане и Загреба.

Другог дана Скупа одржане су две радне сесије.

На Скупу се обратио Драган Којић, дугогодишњи директор Градске библиотеке у Новом Саду. Своја излагања имали су библиотекари из Лесковца, Крагујевца, Новог Сада, Смедерева, Београда, Ниша, Врања, Крушевца, Лазаревца, Ваљева и Бачке Паланке.

Радно тело на Скупу чинили су: Владимир Пиштало, в. д. управника Народне библиотеке Србије у Београду, Весна Илић, директорка Библиотеке у Лесковцу, Јасмина Нинков, директорка Библиотеке града Београда, Мирко Демић, директор Библиотеке у Крагујевцу, Соња Шуковић, директорка Библиотеке у Нишу, Александар Јоканoвић, директор Библиотеке у Новом Саду, Гордана Ђилас из Библиотеке Матице Српске у Новом Саду, мр Снежана Ненезић, директор Народне библиотеке у Крушевцу, Надица Костић, директорка Библиотеке у Пироту и Марина Лазовић, директорка Библиотеке у Смедереву.

Директорка мр Снежана Ненезић,  изложила је осврт на рад у Народној библиотеци Крушевац током пандемије COVID 19, од марта 2020. године до почетка јуна 2021. године. Током посматраног периода радило се у условима проглашења ванредног стања на нивоу државе, ванредне ситуације на нивоу Града, као и краћих периода када је долазило до јењавања епидемије и нормализације функционисања Библиотеке.

Немогућност пружања услуга позајмице књига, читања дневне штампе и коришћење рачунара променила је суштину библиотеке као физичког ентитета. С друге стране немогућност коришћења физичког простора Библиотеке резултирало је повећањем  интереса за дигиталну завичајну збирку и довело је нове виртуелне кориснике.

Период „закључавања“ институције, као и знатно смањена физичка посета корисника омогућили су библиотекарима да искористе ситуацију и адаптирају Позајмно одељење.

Нова категорија рада од куће омогућила је да се изради библиографија часописа „Савремена библиотека“.

 У раду су изложене промене навика корисника  и анализа статистичких података у посматраном периоду.